Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŠVPS: Pesticídy boli vlani najčastejšie v potravinách z tretích krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V potravinách slovenského pôvodu v 47,2 % vzoriek sa nezistila prítomnosť rezíduí pesticídov.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Zvyšky pesticídov sa vlani najčastejšie v SR zistili v potravinách dovezených z tretích krajín, teda z krajín mimo EÚ. Vyplýva to zo správy o kontrole rezíduí pesticídov v potravinách za rok 2021, ktorú zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

"Vo vzorkách pôvodom z tretích krajín bola zaznamenaná najvyššia frekvencia nálezov rezíduí pesticídov (pod stanovený MRL-maximálny reziduálny limit ) 75 %. U 11,2 % vzoriek pôvodom z tretích krajín boli stanovené rezíduá pesticídov nad MRL, tieto vzorky boli vyhodnotené ako nevyhovujúce. Najvyšší počet vzoriek bol odobratý z potravín importovaných z Turecka (35), Juhoafrickej republiky (15), Číny (12) a Maroka (11)," spresnili veterinári.

V potravinách slovenského pôvodu v 47,2 % vzoriek sa nezistila prítomnosť rezíduí pesticídov a v 50 % vzoriek sa zistila prítomnosť jedného alebo viacerých druhov rezíduí pesticídov pod stanoveným MRL. "V potravinách domáceho pôvodu boli nálezy rezíduí pesticídov zistené vo vzorkách jabĺk, jahôd, pšenice, mrkvy, broskýň, zemiakov, rajčín, papriky a hovädzieho tuku. Ako nevyhovujúce boli vyhodnotené dve vzorky pšenice," priblížila ŠVPS.

Vo vzorkách potravín pôvodom z krajín EÚ sa podľa správy vo viac ako v polovici vzoriek potravín (72,6 %) zistili rezíduá pesticídov nad limit použitej analytickej metódy, pričom tri vzorky (1,4 %) boli vyhodnotené ako nevyhovujúce. Najvyšší počet odobratých a analyzovaných vzoriek zo štátov EÚ pochádzal z Poľska (48), Talianska (42), Španielska (40), Holandska (16), Maďarska (12) a Grécka (11).

ŠVPS dodala, že v roku 2021 bolo analyzovaných 419 vzoriek čerstvého, mrazeného alebo inak spracovaného ovocia a zeleniny, obilia a výrobkov z obilia, olejnín, pochutín, hovädzieho tuku, slepačích vajec, detskej a dojčenskej výživy. V 288 vzorkách potravín (68,7 %) sa zistil jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov, z uvedeného počtu bolo 18 vzoriek (4,3 %) nevyhovujúcich. Žiadne rezíduá pesticídov (hodnoty pod limit kvantifikácie analytických metód) sa nezistili v 131 vzorkách, čo predstavuje 31,3 %.