Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Veterinári: V rizikových oblastiach možno pre mor zakážeme domáci chov

Na snímke zľava ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná na tlačovej konferencii po zasadnutí Národnej expertnej skupiny pre africký mor ošípaných v Trebišove 14. augusta 2019. Foto: TASR - Roman Hanc

Pri potieraní pytliakov, ktorí môžu prispievať k šíreniu AMO, budú veterinári žiadať súčinnosť s poľovníkmi, políciou a pri informovanosti o AMO požiadal o pomoc aj médiá.

Bratislava/Trebišov 14. augusta (TASR) - Situácia s africkým morom ošípaných (AMO) na Slovensku už nie je vážna, ale už je dramatická. Uviedla to v stredu v Trebišove šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS), za účasti Jozefa Bíreša, ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR, Jaroslava Regeca, generálneho tajomníka služobného úradu MPRV SR a Imricha Šubu, riaditeľa kancelárie Slovenskej poľovníckej komory (SPK) po zasadnutí Národnej expertnej skupiny pre AMO.

"To, že sme na Slovensku našli štyri prípady AMO u domácich chovov a identifikovali sme ho aj u diviaka, znamená iné bezpečnostné veterinárne opatrenia, aby sme zabezpečili šírenie tohto veľmi nebezpečného vírusu, ktorý má obrovský ekonomický dopad, hlavne pre chovateľov ošípaných. Dnes zasadala Národná expertná skupina pre AMO, skoro hodinu a pol sme diskutovali s ľuďmi, ktorí sú nielen experti, ale sú aj priamo z terénu o tom, ako by sme okrem známych opatrení vedeli zabrániť šíreniu AMO," priblížila.



Aj podľa Bírešových slov je situácia s AMO dramatická. "Komisia sa zaoberala aj tým, že v niektorých rizikových oblastiach vydáme úplný zákaz chovu domácich ošípaných, aby sa nám choroba nešírila. Budeme sledovať vývoj," oznámil Bíreš. V domácich chovoch je podľa jeho slov príčinou rozšírenia nákazy nedisciplinovanosť chovateľov. "Žiaden iný faktor tu nepôsobí," podčiarkol.

Informoval že podľa laboratórneho vyšetrenia sa u diviakov prejavuje tzv. mladá infekcia AMO, voči ktorej si organizmus ošípaných nedokázal vytvoriť protilátky, pričom vírus je veľmi agresívny. "V niektorých oblastiach zintenzívnime lov diviakov. Možno vymedzíme nejakú malú oblasť, kde už budeme zberať len uhynuté diviaky. Bude vydané tiež vydané mimoriadne opatrenie hlavného veterinárneho lekára, kde povolíme (poľovníkom) aj zakázané spôsoby lovu," avizoval Bíreš.

Na snímke zľava ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, generálny tajomník služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jaroslav Regec a riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba na tlačovej konferencii po zasadnutí Národnej expertnej skupiny pre africký mor ošípaných v Trebišove 14. augusta 2019.
Foto: TASR - Roman Hanc


Odlovené a uhynuté diviaky sa podľa šéfa ŠVPS SR budú buď vkladať do hermeticky uzavretých vakov a voziť kafilerickým vozidlom do kafilérie v Mojšovej Lúčke. "Na rokovaní expertnej skupiny boli aj návrhy, že sa vykope zberná jama kádaverov, ktorá bude fungovať za stanovených podmienok, dezinfekcie a pod dozorom veterinárnej správy. Tieto dva spôsoby navrhneme, oba budú pod kontrolou," uviedol riaditeľ ŠVPS.

Pri potieraní pytliakov, ktorí môžu prispievať k šíreniu AMO, budú podľa Bíreša veterinári žiadať súčinnosť s poľovníkmi, políciou a pri informovanosti o AMO požiadal o pomoc aj médiá.

Regec okrem iného upozornil, že po zasadnutí expertnej skupiny budú vypracované mimoriadne veterinárne opatrenia, ktoré budú obsahovať zásady konania poľovníkov pri sanácii nájdenej uhynutej, respektíve ulovenej diviačej zveri. "Ako poľovník si dovolím vyzvať poľovnícku verejnosť na zodpovedný prístup pri plnení opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu vysokonákazlivej choroby, akou je AMO," podčiarkol Regec. Aj nový poľovný zákon podľa neho rieši situáciu podobnú tej, ktorá vznikla vzhľadom na AMO. Aj Šuba vyzval poľovníkov, aby zodpovedne dodržiavali opatrenia prijaté v súvislosti s nákazou AMO.