Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Swiss Re: Odhad poistných strát z katastrof 2022 je 115 miliárd USD

Autá pod vodou na zaplavenom parkovisku obytného domu Palm Isle v meste Orlando na Floride 29. septembra 2022 po tom, ako sa oblasťou prehnal hurikán Ian. Foto: FOTO TASR/AP

To je výrazne nad 10-ročným priemerom 81 miliárd USD.

Zürich 1. decembra (TASR) - Švajčiarska zaisťovňa Swiss Re odhaduje, že Hurikán Ian a ďalšie prírodné katastrofy spôsobili v tomto roku odhadované poistné straty vo výške 115 miliárd USD (110,83 miliardy eur). To je výrazne nad 10-ročným priemerom 81 miliárd USD. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Zaisťovňa ďalej uviedla, že prírodné a človekom spôsobené katastrofy spôsobili ekonomické škody vo výške 268 miliárd USD, z čoho 122 miliárd USD bolo pokrytých poistením, čím sa rok 2022 stal jedným z najdrahších v tomto sektore.

Ian, hurikán štvrtej kategórie, ktorý v septembri zasiahol Floridu, bol doteraz najväčšou škodou udalosťou roka s odhadovanou poistnou stratou 50 až 65 miliárd USD. To ho posúva na druhé miesto za hurikán Katrina z roku 2005.

Swiss Re informovala, že rok 2022 bol druhým po sebe idúcim rokom, v ktorom odhadované poistné straty presiahli 100 miliárd USD, čo je v súlade s 5 – 7 % priemerným ročným nárastom za uplynulé desaťročie.

Ďalšie udalosti, ako sú záplavy a krupobitie, spôsobili poistné straty vo výške viac ako 50 miliárd USD.

Rozsiahle záplavy v Austrálii po prívalových dažďoch vo februári a marci spôsobili škody v odhadovanej výške 4 miliárd USD a stali sa najnákladnejšou prírodnou katastrofou v histórii krajiny.

Francúzsko zase zasiahla najvážnejšia séria búrok s krúpami, aké boli kedy pozorované, pričom poistné straty dosiahli približne 5 miliárd eur.

Swiss Re odhaduje, že tento rok zomrelo pri prírodných katastrofách a katastrofách spôsobených ľudskou činnosťou zatiaľ viac ako 11.000 ľudí bez zahrnutia obetí silných vĺn horúčav v Európe.

(1 EUR = 1,0376 USD)