Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Systémy centrálneho zásobovania teplom zabezpečujú 188 miest a obcí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

CZT už dnes zohrávajú v mestách dôležitú úlohu pre udržanie priaznivej kvality ovzdušia, keďže tieto systémy dokážu dodávať ekologické teplo spĺňajúce tie najprísnejšie zákonné normy a emisné limity.

Bratislava 13.január (Teraz.sk) - Systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) zabezpečujú výrobu a dodávku tepla v 188 mestách a obciach na Slovensku, čo predstavuje 63,04 % - ný podiel. Prioritou a zároveň jedným z prianí Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) je čistejšie ovzdušie, menej uhlíka, dekarbonizácia energetiky a budov. Všetky zmeny, ktoré podporuje Európska komisia podporujú na národnej úrovni aj výrobcovia tepla.

Systémy CZT sú jedným z najlacnejších a najúčinnejších riešení na znižovanie emisií skleníkových plynov a spotreby primárnych palív pri vykurovaní. CZT už dnes zohrávajú v mestách dôležitú úlohu pre udržanie priaznivej kvality ovzdušia, keďže tieto systémy dokážu dodávať ekologické teplo spĺňajúce tie najprísnejšie zákonné normy a emisné limity. Na rozdiel od týchto systémov sú individuálne zdroje tepla prakticky nekontrolované a nemusia plniť takéto prísne normy, preto pre mestá predstavujú väčšie riziko z pohľadu znečistenia ovzdušia. Čím menej komínov na sídliskách tým lepšie ovzdušie.Moderné - SMART mesto je najmä o kvalite života v ňom. Dôležitou súčasťou kvality života je aj kvalita ovzdušia. „Odstránenie zdrojov znečistenia z miest a sídlisk je dôležitým krokom a spôsobom k dosiahnutiu kvalitnejšieho ovzdušia, ktoré chceme dosiahnuť. A o tomto je aj systém centrálneho zásobovania teplom, na ktorý sa odhadom môže relatívne ľahko pripojiť 26 680 domácností, ktoré momentálne používajú tradičné kotly,“ tvrdí predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Predsavzatím teplárov je tiež prispieť k ekologickým cieľom Slovenska do roku 2050. EÚ vidí v oblasti vykurovania a chladenia veľký potenciál pri dosahovaní klimatických cieľov v diaľkovom vykurovaní a chladení, toto dokážu zabezpečiť centrálne systémy zásobovania teplom. Podiel CZT v rámci EÚ na vykurovaní a chladení predstavuje v súčasnosti 9 %, pričom Stratégia EÚ pre vykurovanie a chladenie počíta s jeho zvýšením na úroveň 50 % do roku 2050. „Slovensko je na špičke EÚ v rozšírení, inštalovaní CZT a do splnenia EÚ cieľa nám chýba už len 10 %, keďže podiel CZT na dodanom teple na Slovensku je už dnes 40 %.Ekologický prínos je zvýraznený tým, že CZT na výrobu tepla využívajú okrem fosílnych palív aj obnoviteľné zdroje energie (OZE) - na Slovensku v priemere 20%, s potenciálom na ďalší rast. V niektorých slovenských mestách je už dnes podiel OZE v systémoch CZT takmer na úrovni 100%. Sú preto významným nástrojom na dosiahnutie uhlíkovej neutrality vo vykurovaní,“ dodáva Janiš. Výrobcovia tepla sa plánujú podieľať na realizácii tohto cieľa a dúfajú, že spoločnými krokmi a dostupným riešením akým je CZT sa tento cieľ dá dosiahnuť.