Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SZČO s odloženým daňovým priznaním majú uhradiť poistné do 8. novembra

Na snímke zamestnankyňa preberá daňové priznania na Daňovom úrade. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V tomto roku pre povinne poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu platí minimálny mesačný vymeriavací základ 566,50 eura, z toho vyplývajúce poistné je mesačne 187,78 eura.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) pripomína samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré podali Finančnej správe SR daňové priznanie za predchádzajúci rok v predĺženej lehote, blížiaci sa termín 8. novembra tohto roku. "Dovtedy majú po prvý raz zaplatiť poistné za vlaňajší október v novej výške," informoval vo štvrtok hovorca SP Martin Kontúr.

Uviedol, že Sociálna poisťovňa zaslala počas októbra informácie o poistnom viac ako 62.000 SZČO, ktoré mali za minulý rok predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. Dostali ich buď poštou formou listu, alebo do e-schránky, ak ju majú aktivovanú.

Zároveň ich upozorňuje, aby správne uviedli údaje na identifikáciu, sumu poistného, variabilný, špecifický i konštantný symbol. SP tiež odporúča samostatne zárobkovo činným osobám upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze.

Sociálna poisťovňa uviedla, že oznamuje SZČO vznik, trvanie a zánik povinného poistenia, vymeriavací základ, ako aj výšku ich odvodovej povinnosti. Tie SZČO, ktoré mali za minulý rok predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, dosiahli hranicu príjmu na vznik alebo pokračovanie povinného poistenia, čo je príjem vyšší ako 6798 eur, a majú k začiatku októbra tohto roku platné oprávnenie na vykonávanie činnosti, majú od októbra tohto roku nový vymeriavací základ na platenie poistného.

V tomto roku pre povinne poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu platí minimálny mesačný vymeriavací základ 566,50 eura, z toho vyplývajúce poistné je mesačne 187,78 eura. Pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 153,79 eura, keďže neplatia invalidné poistenie, vysvetlila inštitúcia.

Maximálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO je tento rok 7931 eur a z toho vyplývajúce poistné je mesačne 2629,12 eura. Pre samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačné poistné 2153,26 eura, pretože neplatia invalidné poistenie, uzatvára poisťovňa.