Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Szijjártó rokoval so šéfom Rosatomu, zhodnotili stav projektu Paks II

MNa archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Szijjártó sa spolu s premiérom Viktorom Orbánom zúčastňuje na deviatom summite Turkickej rady združujúcej Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan.

Budapešť/Samarkand 10. novembra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó vo štvrtok v uzbeckom Samarkande so šéfom ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexejom Lichačovom rokoval o projekte rozšírenia atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti na základe správy agentúry MTI.

"Zhodnotili sme stav projektu a dohodli sme sa na nevyhnutných krokoch v najbližších týždňoch, aby sa do konca desaťročia mohlo počítať s dvoma novými blokmi v Paksi," povedal šéf maďarskej diplomacie. Zdôraznil, že rozšírenie Paksu je strategickým aj bezpečnostným záujmom Maďarska.

Szijjártó sa spolu s premiérom Viktorom Orbánom zúčastňuje na deviatom summite Turkickej rady združujúcej Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan. Maďarsko má štatút pozorovateľa.

Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne, ktorým bol rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026 - 2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)