Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pekári sa obávajú, že nenaplnia pulty. Vlčana žiadajú o krízové plány

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pekári podľa Lapšanského považujú agrorezort, v ktorého kompetencii je agropotravinárska vertikála, za kľúčového partnera pri zvládnutí vlny omikron.

Bratislava 25. januára (TASR) – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) požiadal listom ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nominant OĽANO) o dodanie metodík určených pre subjekty hospodárskej mobilizácie a subjekty zaradené do kritickej infraštruktúry. Medzi nich patria aj výrobcovia chleba a pečiva. V súvislosti so štvrtou vlnou pandémie nového koronavírusu totiž hrozí, že spracovatelia potravín nebudú schopní pre náhle výpadky personálu zabezpečiť potraviny na pultoch.

SZPCC poznamenal, že pekári ako subjekty kritickej infraštruktúry vnímajú doterajšiu nečinnosť agrorezortu v podpore potravinárskeho sektora počas pandémie ako veľmi závažnú. Nechcú sa znova dostať do situácie, keď nebudú vedieť zabezpečiť výrobu.

"Veríme, že agrorezort nezanedbal prípravu na predídenie možnej humanitárnej krízy. Treba si totiž uvedomiť, že slovenský potravinársky priemysel má oveľa vyššiu potrebu zamestnancov ako jeho náprotivky v západných krajinách, kde je výroba viac automatizovaná. Vzhľadom na kritické predpovede vývoja vlny omikron hrozia reálne výpadky v zásobovaní potravinami v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a ďalších kľúčových zložkách štátu," uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Na snímke vaječné cestoviny putujú na dopravníkovom páse počas otvorenia novej výrobnej haly spoločnosti MPC Cessi, foto z archívu.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa zverejnených informácií WHO a na základe skúsenosti susediacich európskych štátov je podľa neho zrejmé, že pri mimoriadne krátkej inkubačnej dobe a vysokej infekčnosti možno odôvodnene predpokladať výrazný zásah do objemu domácej produkcie potravín spôsobenej citeľným výpadkom pracovnej sily, ktorej je aj bez pandemického ohrozenia akútny nedostatok.

Pekári podľa Lapšanského považujú agrorezort, v ktorého kompetencii je agropotravinárska vertikála, za kľúčového partnera pri zvládnutí vlny omikron. Chcú preto vedieť, ako štát pomôže potravinárom zabezpečiť nepretržitosť výroby a zásobovania obyvateľstva potravinami.

"Na masívne výpadky pracovníkov, či už pre karanténu alebo nakazenie sa omikronom, sa pekári potrebujú dopredu pripraviť. Nie je možné, aby sme zabezpečenie zásobovania či výroby riešili, až keď kritická situácia nastane. Potrebujeme podporu a súčinnosť štátu, ktorému odvádzame nemalé dane. Na kritickú situáciu sa potrebujeme spoločne so štátom pripraviť v predstihu. Už teraz evidujeme rast chorobnosti našich zamestnancov. Ako sektor zamestnávajúci tretinu pracovníkov v potravinárstve SR, potrebujeme urgentne vedieť, aké nástroje na zabezpečenie výroby potravín pre občanov Slovenska agrorezort pripravil," dodal Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.