Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SZVT predpokladá, že sa domácnosti nemusia obávať vysokých nedoplatkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ceny tepla za rok 2022 boli určené ešte v roku 2021 a za 2023 sa mali zvýšiť maximálne o 20 eur za megawatthodinu (MWh), na základe novely, ktorú schválila vláda ešte koncom minulého roka.

Bratislava 22. mája (TASR) - Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) sa spotrebitelia tento rok nemusia obávať vysokých nedoplatkov za kúrenie a ohrev vody. Medzi dôvody, ktoré mohli znížiť vykurovaciu spotrebu, patrí napríklad mierna zima či zrušenie karanténnych opatrení, po ktorom ľudia opäť trávili viac času doma. Rok 2022 bol piaty najteplejší od roku 1931, pričom spotreba teplej vody klesla v priemere o osem percent v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi rokmi, informoval v pondelok SZVT.

"Nedoplatkov sa odberatelia nemusia obávať ani z dôvodu nárastu cien tepla. Oproti domovým kotolniam, kde sa cena tepla zvýšila v roku 2022 aj o 300 %, výrobcovia tepla zo systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT) dokázali na negatívne výkyvy cien na trhu s energiami reagovať flexibilnejšie, čo sa prejavilo aj na miernejšom náraste cien tepla na rok 2022. Výhodou je, že mnohí dodávatelia používajú na výrobu tepla biomasu alebo kombináciu plyn plus biomasa, čo tiež prispieva k stabilizácii cien," povedal predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Ceny tepla za rok 2022 boli určené ešte v roku 2021 a za 2023 sa mali zvýšiť maximálne o 20 eur za megawatthodinu (MWh), na základe novely, ktorú schválila vláda ešte koncom minulého roka. Fakturácia prebieha podľa spotrieb nameraných na meračoch tepla, ktoré sú umiestnené na vstupe do obytného domu. Prípadné väčšie rozdiely v nákladoch na teplo medzi jednotlivými bytmi môže spôsobiť aj pomer medzi základnou a spotrebnou zložkou nákladov na teplo, ktorý si stanovujú vlastníci bytov na domovej schôdzi.

"Preplatky alebo nedoplatky závisia od nastavenia výšky zálohových platieb. Dá sa predpokladať, že ak mali domácnosti zálohové platby nastavené správne a reflektovali na schválené ceny tepla Úradom pre reguláciu, môžu očakávať približne rovnaké preplatky, respektíve nedoplatky. K stabilizácii cien tepla prispieva vo veľkej miere aj neustále zvyšovanie efektívnosti pri výrobe tepla a teplej vody v systémoch CZT. Systémy CZT tak zabezpečujú efektívnu, ekologickú a spoľahlivú dodávku tepla a teplej vody," uzavrel Janiš.