Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Živnostníci: Jednotný daňovo-odvodový paušál by mal byť pre všetkých

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zväz presadzuje zjednodušenie daňového systému a rovnaké zaobchádzanie so všetkými daňovými subjektmi. Živnostníci sú opatrní aj pri navrhovanom zavedení univerzálnej voľnej živnosti.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Zavedenie jednotného daňovo-odvodového paušálu, ktoré plánuje vláda v svojom programovom vyhlásení, by malo platiť pre všetkých, nielen pre začínajúcich podnikateľov. Upozornil na to v reakcii na zverejnené programové vyhlásenie vlády Slovenský živnostenský zväz (SŽZ). Živnostníkom sa nepáči, že s nimi navrhované priority nového kabinetu nikto nekonzultoval.

"Uvítali by sme, keby nová vláda prejavila vôľu skutočne odborne diskutovať s reprezentantmi podnikateľských subjektov, aby riešenia, ktoré sa prijmú, mali v praxi dobrú využiteľnosť a význam," uviedol prezident SŽZ Stanislav Čižmárik.

Zväz presadzuje zjednodušenie daňového systému a rovnaké zaobchádzanie so všetkými daňovými subjektmi. Živnostníci sú opatrní aj pri navrhovanom zavedení univerzálnej voľnej živnosti. "Univerzálna voľná živnosť by mohla v sebe skĺbiť rôzne súčasné takzvané voľné živnosti, napríklad veľkoobchod, maloobchod, marketingové služby a podobne, no nesmie sa stať nástrojom na obchádzanie odbornej spôsobilosti v remeselných a špecializovaných činnostiach," zdôraznil 1. viceprezident SŽZ Ján Palenčár. "Už teraz sme svedkami toho, že voľné živnosti pre dokončovacie stavebné práce zakrývajú podnikanie v odborných stavebných remeslách, ako sú strechárstvo alebo podlahárstvo, a tento stav je pre vyučených majstrov a špecialistov neakceptovateľný," dodal.

Živnostníci skritizovali aj návrh umožniť voľný výber medzi stravnými lístkami a peniazmi. Možnosť voľby podľa nich povedie k uprednostňovaniu priamej finančnej dotácie. To sa prejaví na zdraví a výžive zamestnancov a ovplyvní to negatívne aj hospodársku situáciu reštaurácií, ktoré zabezpečujú verejné stravovanie.

Vláda by sa podľa SŽZ mala venovať zmene daňovo-odvodového mixu, "najmä s ohľadom na celkové zníženie sociálnych a zdravotných odvodov a sprístupnenie úrazového poistenia pre SZČO", zrušeniu povinnej pracovnej zdravotnej služby pre I. a II. kategóriu zamestnaní, zmene Zákonníka práce, zjednodušeniu zamestnávania prvého zamestnanca a uľahčeniu sezónneho zamestnávania či nástrojom na podporu rodinného podnikania.