Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Živnostníci: Štát rodinné podnikanie nepodporuje, skôr ho likviduje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Reálne musí mať aj rodinný príslušník pracovnú zmluvu alebo dohodu, aby sa na neho vzťahovala sociálna ochrana, vysvetlil zväz.

Bratislava 3. júna (TASR) – Rodinné podnikanie štát vôbec nepodporuje, preto v ňom nemá kto pokračovať. Pre TASR to uviedol Slovenský živnostenský zväz (SŽZ), ktorý v súvislosti s existujúcimi podmienkami hovorí o likvidácii rodinných firiem.

Zväz poukázal na to, že podmienky na podnikanie rodinných firiem v SR sú rovnaké ako pre akékoľvek iné firmy. „Zákon síce pozná možnosť práce rodinného príslušníka ako výpomoc vo firme, ale keďže nijako neupravuje napríklad sociálne alebo zdravotné poistenie rodinných príslušníkov bez pracovnej zmluvy, ostáva táto možnosť mnohokrát len na papieri. Reálne musí mať aj rodinný príslušník pracovnú zmluvu alebo dohodu, aby sa na neho vzťahovala sociálna ochrana,“ vysvetlil.

Na Slovensku je podľa neho niekoľko desiatok tisíc živnostníkov a rodinných zamestnávateľov, chýba však záujem zviditeľniť sa a propagovať svoje aktivity cez registráciu remeselného stavu v stavovských organizáciách podnikateľov.

„Je dokázané, že na to, aby slovenský rodinný podnikateľ mohol vykonávať svoju činnosť ako-tak bezproblémovo, musí ovládať a rešpektovať 1500 zákonov, príkazov a nariadení. Nehovoriac o hroziacich pokutách a sankciách pri nezabezpečení alebo neuhradení platby po termíne v kontrolnom zázname štátneho orgánu. Toto nie je podpora štátu pre podnikanie, skôr likvidácia,“ zdôraznil živnostenský zväz.

Štát by mal podľa neho zjednodušiť prevod majetku v rodinnej firme z rodičov na deti, ktoré pokračujú v podnikaní. „Toto je najväčší problém. Keď niektorý z rodičov zomrie a bol vlastníkom firmy, nastanú veľké problémy s prevodom majetku a so zaplatením daní. Daňový úrad zatvorí a zaplombuje firmu do termínu ukončenia dedičského konania a vyrovnania dedičstva. To je, inak povedané, likvidácia firmy, keďže v tomto období nemôže vyrábať, predávať a v konkurenčnom prostredí nemá šancu na pretrvanie,“ upozornil SŽZ.

Ďalší problém vidí v tom, že väčšina týchto podnikov má sezónnu prácu a ak zamestnávajú aj iných ľudí ako rodinu, v zime im nemajú čo dať robiť. Domnieva sa preto, že tu by mal nastúpiť štát a pomôcť buď finančne, alebo prevziať na seba povinnosť úhrady odvodov do poisťovní za týchto ľudí v období, keď svoju prácu vykonávať nemôžu.

„Štát by mal podporovať rodinné podniky všetkými možnými úľavami na daniach a odvodoch, pretože ľudia z týchto podnikov mu nebudú nikdy na ťarchu, ale budú stále rozvíjať svoj podnik a budú dávať prácu i ďalším ľudom,“ konštatoval zväz.

Zároveň dodal, že malí živnostníci nezarábajú 'obrovské peniaze' a niekedy sa boria s financiami a problémami uhrádzať faktúry, keď im niekto nezaplatí. Privítal by preto taký zákon, aby si nikto nedovolil faktúry nezaplatiť a takéto konanie bolo trestným činom.

„Preto tu môže vzniknúť problém, keď deti povedia rodičom, že len drú a výsledok žiadny, tak načo by mali zostať v takejto firme? Radšej odídu do cudziny alebo do lepšieho zamestnania. V rodinnej firme potom nemá kto pokračovať v podnikaní,“ uzavrel SŽZ.