Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výber dane z cigariet bol vlani o 31,3 mil. eur vyšší

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Prekonal sa tak cieľ Ministerstva financií SR pri zvyšovaní spotrebnej dane z tabakových výrobkov k 1. februáru 2017, keď ministerstvo očakávalo zvýšenie príjmu štátu o 30 miliónov eur.

Bratislava 23. marca (TASR) - Slovenská republika vlani podľa informácií zverejnených Finančnou správou vybrala na spotrebnej dani z tabakových výrobkov 708,7 milióna eur, čo je o 31,3 milióna eur viac ako bol výnos v roku 2016. Informoval o tom výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV) Ľubomír Tuchscher.

"Prekonal sa tak cieľ Ministerstva financií SR pri zvyšovaní spotrebnej dane z tabakových výrobkov k 1. februáru 2017, keď ministerstvo očakávalo zvýšenie príjmu štátu o 30 miliónov eur," povedal Tuchscher.

Zdôraznil, že členovia SZZV vo svojich analýzach správania spotrebiteľov v uplynulom roku však zaznamenali približne zdvojnásobenie objemu nezdanených tabakových výrobkov na Slovensku. Tento únik na spotrebnej dani pre štát pochádza z nelegálneho trhu, ako aj z drobného dovozu z okolitých krajín.

"Podľa analýz, ako napríklad SUN Report spoločnosti KPMG, uniká cez nezdanené tabakové výrobky každoročne štátu oveľa viac, ako bol dodatočný príjem zo zvýšenej spotrebnej dane. Spolu s našimi členmi pracujeme na viacerých projektoch na potláčanie nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami aj v súčinnosti s Finančnou správou a ďalšími štátnymi autoritami, pričom sme pripravení tieto aktivity ešte viac rozvíjať," dodal Tuchscher.

SZZV je dobrovoľné združenie výrobcov a distribútorov rýchloobrátkových značkových výrobkov v oblastiach, ktoré ovplyvňujú výrobu, uvedenie na trh, distribúciu a predaj značkových výrobkov na Slovensku. SZZV vzniklo v roku 1996 a je členom viacerých svetových a európskych priemyselných združení a asociácií, medzi ktoré patrí aj Európska asociácia značkových výrobkov (AIM). Súčasťou SZZV sú najväčší výrobcovia a dovozcovia tabakových výrobkov na Slovensku.