Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

MALATINSKÝ: Rusi by pre jadrový zdroj chceli garanciu ceny elektriny

Foto: TASR

Podľa ministra hospodárstva Slovensko zatiaľ nemá vybudovaný mechanizmus požadovaných garancií na dlhodobú ceny elektriny.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Vláda SR dnes dala mandát ministrovi hospodárstva SR Tomášovi Malatinskému (nominant Smer-SD) rokovať s ruskou spoločnosťou Rusatom a českou ČEZ Bohunice o podmienkach zmeny vlastníckej štruktúry v spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s. (JESS), ktorá by mala realizovať tzv. nový jadrový zdroj v Jaslovských Bohuniciach.

Ruská strana podľa ministra zatiaľ rokovala len so spoločnosťou Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., (JAVYS).

"Ruská strana v rozhovoroch definovala oblasti, ktoré sú však mimo kompetencie spoločnosti JESS. Je preto potrebné zapojiť do rozhovorov aj príslušné ministerstvá," informoval ďalej Malatinský po dnešnom rokovaní vlády.

"Ruský investor chce mať nejakým spôsobom dlhodobo garantovanú cenu elektriny. Každá investícia, ktorá má byť zrealizovaná, má samozrejme aj nejakú ekonomickú stránku. S garanciami ceny elektriny sa mimochodom zaoberajú aj tie štáty EÚ, ktoré sa rozhodli rozvíjať jadrovú energetiku," poznamenal.

Zdôraznil zároveň, že SR zatiaľ nemá vybudovaný mechanizmus požadovaných garancií na dlhodobú ceny elektriny.

"Všetko, čo sa na Slovensku zatiaľ stavalo, sme stavali v jadrovej energetike bez dlhodobej garancie ceny elektriny. Mnoho požiadaviek ruskej strany nebudeme zrejme vedieť zagarantovať, ale to by som predbiehal. Na to je rokovanie, aby sa rokovalo," dodal.

GREENPEACE: Výber Rosatomu pre JESS môže byť v budúcnosti pre nás nevýhodný

Organizácia Greenpeace upozorňuje na to, že priamy unáhlený výber spoločnosti Rosatom za strategického partnera vo výstavbe novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach môže mať negatívne dôsledky na bezpečnosť a ekonomiku celého projektu. Uviedla to hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová v reakcii na informatívny dokument Ministerstva hospodárstva (MH) SR o aktuálnom stave projektu nového jadrového zdroja (NJZ) v lokalite Jaslovské Bohunice, ktorý dnes schválila vláda SR.

"Na výber strategického partnera na tento projekt by mal byť vypísaný medzinárodný tender. Spoločnosť Rosatom je aj dodávateľom jadrovej technológie. Jej prijatím za čiastočného vlastníka spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s. (JESS), ktorá má novú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach stavať, sa Slovensko v podstate zbavuje možnosti akéhokoľvek výberu typu reaktora a ohrozuje aj svoju budúcu pozíciu pri ovplyvňovaní ceny a dĺžky dostavby," vyhlásila koordinátorka kampaní Greenpeace Andrea Zlatňanská.

Podľa environmentalistov je naivné dúfať, že spoločnosť Rosatom bude v prípade, ak v budúcnosti vôbec prebehne tender na výber typu reaktora, objektívne posudzovať bezpečnostné a ekonomické kritériá. Práve takýto tender je pri výbere typu reaktorov bežný a momentálne prebieha napríklad v Českej republike na dostavbu Temelína.

"Rosatom si môže presadiť svoju technológiu bez ohľadu na kvalitu ponúkaného projektu. Taktiež sa nedá očakávať, že sám sebe stanoví prísne podmienky ohľadne dodržania ceny a doby dostavby. Oveľa výhodnejšie by bolo spísanie zmluvy tzv. výstavby elektrárne na kľúč, kedy pri nedodržaní zmluvných podmienok navýšenie platí zodpovedná strana a nedopláca na to štátna kasa a slovenskí občania ako teraz pri Mochovciach," upozornila.

"Spoločnosť Rosatom dostane projekt výstavby novej jadrovej elektrárne za 117 miliónov eur ako na zlatom podnose, bez verejných súťaží, bez konkurencie, s polovičnou rozhodovacou mocou v spoločnosti. Rozhodnutie o strategickom partnerovi bude mať dlhodobé následky a nemôžeme uveriť, že vláda k takejto zložitej investícii takto pristupuje. A to najmä v prípade, ako je stavba ďalšej jadrovej elektrárne, ktorú ale vôbec nepotrebujeme," dodala Zlatňanská.