Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tachyum a STU v Bratislave podpísali memorandum o spolupráci

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity. Foto: TASR Jaroslav Novák

Spoločnosť Tachyum má záujem vybudovať na Slovensku znalostnú a inovačnú komunitu pre umelú inteligenciu, ktorá bude vzájomným prínosom pre výskum, obchod, výrobu a univerzitné vzdelávanie

Bratislava 16. septembra (TASR) – Spoločnosť Tachyum podpísala memorandum o porozumení s dvomi fakultami Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave na podporu študijných odborov v oblasti superpočítačov a vedeckého výskumu založeného na umelej inteligencii (Artificial Intelligence, AI).

Podľa dohody študenti a učitelia na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) a Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI) budú mať pre vybrané projekty prístup k emulačnému systému čipu Prodigy od spoločnosti Tachyum a možnosť pracovať s najnovšími svetovými HPC technológiami (High PerformanceComputing, vysokovýkonné výpočty) v rámci open-source verejných projektov a vedeckovýskumných aktivít v oblasti AI.

"Spoločnosť Tachyum má záujem vybudovať na Slovensku znalostnú a inovačnú komunitu pre umelú inteligenciu, ktorá bude vzájomným prínosom pre výskum, obchod, výrobu a univerzitné vzdelávanie," povedal zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák.

Fakulta informatiky a informačných technológií robí výskum v oblasti analýz a spracovania dát v reálnom čase s využitím AI v oblastiach preventívnej a genomickej medicíny a precíznej onkológie.

Fakulta elektrotechniky a informatiky sa intenzívne venuje oblasti rozvoja telemedicínskych systémov a využitia umelej inteligencie, strojového učenia a umelých neurónových sietí na spracovanie obrovského množstva dát, ktoré sa budú v nasledujúcich rokoch zbierať u bežných ľudí i pacientov so zámerom poskytovania preventívnej zdravotnej starostlivosti na vysokej úrovni, ako i liečby v domácnosti. Fakulta môže využívať čip Prodigy ako súčasť svojej participácie na optimalizácii superpočítačov a energeticky efektívnych dátových centier.