Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tachyum predstavila na GLOBSECU prototyp univerzálneho procesora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Procesor má oproti v súčasnosti používaným čipom desaťnásobne nižšiu spotrebu energie jadra procesora.

Bratislava 16. júna (TASR) - Slovensko-americká spoločnosť Tachyum predstavila na bratislavskom GLOBSEC Forum 2021 prototyp univerzálneho procesora Prodigy, vyrobený pomocou emulačných dosiek programovateľných polí (FPGA). Prototyp potvrdzuje, že architektúra Prodigy od Tachyum už nie je len konceptom, ale hmatateľnou revolúciou v polovodičovom priemysle, uviedol v stredu generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák.

„Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, umožňuje novú triedu energeticky efektívnych superpočítačov a novú generáciu dátových centier s nízkymi uhlíkovými emisiami,“ povedal Danilák. Procesor má oproti v súčasnosti používaným čipom desaťnásobne nižšiu spotrebu energie jadra procesora. Dátové centrá s procesormi Prodigy by údajne mohli znížiť emisie oxidu uhličitého o 660 miliónov ton ročne.

Spoločnosť Tachyum tiež potvrdila záväzok využívať Prodigy a svoje know-how na vývoj superpočítača v rámci Národného superpočítačového centra na Slovensku. Tachyum na projekte spolupracuje s partnermi v rámci konzorcia I4DI - PosAm, Towercom, IPM Group, Seagate, World Wide Technologies, VNET, Sylex a InoCloud, ako aj so Slovenskou akadémiou vied a Ministerstvom pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu.