Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Taiwan oznámil spustenie úverového programu v Litve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Litovská ministerka hospodárstva a inovácií Ausrine Armonaiteová informovala, že jej krajina plánuje otvoriť si na jar obchodné zastupiteľstvo na Taiwane.

Tchaj-pej/Vilnius 12. januára (TASR) - Taiwan oznámil spustenie úverového programu vo výške 1 miliardy USD (882,14 milióna eur) na pomoc pri financovaní spoločných projektov litovských a taiwanských firiem.

Litva je pod tlakom Číny, ktorá si robí nároky na ostrov Taiwan a považuje ho za svoje územie. Peking chce, aby pobaltská krajina zrušila minuloročné rozhodnutie povoliť ostrovu otvoriť si de facto veľvyslanectvo vo Vilniuse.

Diplomatické vzťahy Číny s Litvou sa v dôsledku toho zhoršili. Vláda v Pekingu vyvíja tlak aj na firmy, ako je napríklad nemecký gigant Continental, aby prestali používať komponenty vyrobené v Litve. Zablokovala tiež vstup litovského nákladu do Číny.

"Pokusy taiwanských úradov využiť dolárovú diplomaciu na rozšírenie aktivít týkajúcich sa nezávislosti Taiwanu sú odsúdené na neúspech," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin v stredu na brífingu v reakcii na otázku o úverovom programe.

Taiwan minulý týždeň oznámil plány na zriadenie separátneho fondu vo výške 200 miliónov USD na investície do litovského priemyslu a podporu bilaterálneho obchodu, v snahe odraziť čínsky diplomatický tlak na pobaltský štát.

"Investičné a úverové fondy nám pomôžu posilniť spoluprácu," povedal na internetovej tlačovej konferencii taiwanský minister pre rozvoj Kchun Ming-sin.

Úverový fond sa zameria na rozvoj v oblasti polovodičov a uľahčenie ich vývoja, ako aj na biotechnológie, satelity, financie a vedecký výskum, povedal taiwanský minister.

Litovská ministerka hospodárstva a inovácií Ausrine Armonaiteová informovala, že jej krajina plánuje otvoriť si na jar obchodné zastupiteľstvo na Taiwane.

Taiwanské zastupiteľstvá v iných krajinách sú pomenované po hlavnom meste ostrova Tchaj-pej, ale vo Vilniuse si Taiwan oficiálne otvoril svoj zastupiteľský úrad pod vlastným názvom.

Americkí diplomati vyjadrili silnú podporu Litve a označili čínsky tlak za "ekonomický nátlak".

Litva bude o čínskom tlaku diskutovať v piatok (14. 1.) na stretnutí ministrov zahraničných vecí Európskej únie.

(1 EUR = 1,1336 USD)