Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Taiwanský výrobca čipov TSMC postaví v USA výrobný závod

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V závode by malo vzniknúť 1200 pracovných miest.

Taiwan 17. mája (TASR) - Taiwanský výrobca čipov Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ktorý dodáva procesory napríklad pre Apple, postaví v USA výrobný závod. Jedným z dôvodov je aj politický tlak zo strany Bieleho domu. Výstavba by sa mala začať na budúci rok, pričom závod by sa mal dostať do prevádzky v roku 2024, uviedla v piatok (15. 5.) firma.

V závode by malo vzniknúť 1200 pracovných miest, pričom TSMC chce do roku 2029 do závodu v USA investovať celkovo 12 miliárd USD (11,11 miliardy eur).

Ohlásenie investície je víťazstvom pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý už dlhší čas tlačí na to, aby sa z Ázie presťahoval do USA väčší objem produkcie čipov. Týmto spôsobom by chcel znížiť závislosť USA od zahraničia. Problémom je, že v USA chýba dodávateľská infraštruktúra, ktorú výrobcovia potrebujú, čo by mohlo spôsobiť zvýšenie nákladov.

TSMC je zmluvným výrobcom čipov, ktoré produkuje podľa plánov svojich zákazníkov. Okrem Apple patrí medzi zákazníkov firmy aj čínsky Huawei, ktorý si takisto vyvíja vlastné procesory.