Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Takáč: Na pozemkovom fonde vládne totálny chaos a neodbornosť

Na snímke poslanec Národnej rady SR Richard Takáč (Smer-SD) počas rokovania 70. schôdze Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je odvolávanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 29. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vedenie SPF striktne odmieta tvrdenia, ktoré uviedli zástupcovia odborov v otvorenom liste riaditeľovi fondu. Odborári v ňom poukazujú na údajne vymyslené pracovné pozície či neadekvátne benefity.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) pod vedením generálneho riaditeľa Jána Marosza vládne totálny chaos, neodbornosť a neschopnosť. Uviedol to na brífingu podpredseda opozičnej strany Smer-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Takáč. Na pozemkovom fonde sa podľa neho aj preto vykoná poslanecký prieskum, s vykonaním ktorého v stredu súhlasil Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

"Poslanecký prieskum na SPF sa bude konať na začiatku ďalšej schôdze Národnej rady SR, teda niekedy o dva a pol týždňa. Na Slovenskom pozemkovom fonde pod vedením pána Marosza je totálny chaos, neodbornosť a neschopnosť. Všetky vnútorné procesy sú nastavené úplne zle, majú nedostatočný počet zamestnancov, pretože pri nešťastnej zmene organizačného poriadku poprepúšťali a poodchádzalo množstvo kvalifikovaných a odborných zamestnancov," priblížil Takáč. Nedochádza podľa jeho slov ani k sľubovanému znižovaniu nevybavených právnych podaní.

"Z otvoreného listu šéfky odborov SPF sme sa dozvedeli závažné informácie. Aj tieto nás viedli k tomu, aby sme iniciovali poslanecký prieskum na pozemkovom fonde. Tie informácie sú závažné v tom, že na SPF dochádza k chaotickému zadávaniu príkazov, časté sú zmeny rozhodnutí, vládne neistota (ľudí) v očakávaniach vedenia pri zmenách. Existuje aj nedôvodné obviňovanie zo strany vedenia za aktuálny stav, že zaň môžu zamestnanci SPF," spresnil.

Podľa Takáča z listu vyplýva, že na SPF sa nedodržiava platná kolektívna zmluva. "Sú zásadné podozrenia z nadhodnotenia odmien pre osoby pracujúce pre fond na základe dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru či poskytujú sa neadekvátne benefity pre pracovníkov pracujúcich mimo pracovného pomeru. Nezvyčajné sú praktiky pri obsadzovaní pracovných pozícií neexistujúcich v organizačnej štruktúre SPF. Toto sú niektoré informácie, ktoré nás viedli k iniciovaniu poslaneckého prieskumu," podčiarkol.

Druhým dôvodom poslaneckého prieskumu bolo podľa jeho slov to, že Rada SPF pravdepodobne schválila posunutie kompetencií na vedenie fondu. "Sami sebe zobrali kompetencie, ktoré odovzdali štatutárom - generálnemu riaditeľovi a námestníčke SPF, aby podpisovali právne akty a jednostranné ukončovanie nájomných zmlúv, teda výpovede a odstúpenia od zmlúv bez predchádzajúceho prerokovania v Rade SPF," dodal Takáč.

Vedenie SPF striktne odmieta tvrdenia, ktoré uviedli zástupcovia odborov v otvorenom liste riaditeľovi fondu. Odborári v ňom poukazujú na údajne vymyslené pracovné pozície či neadekvátne benefity.

"Slovenský pozemkový fond som prebral v stave, ktorý nebol zďaleka lichotivý a potreboval výraznú úpravu. Stanovili sme si tri hlavné priority – boj s korupciou, vybavenie nahromadených starých spisov v projekte Spisová zápcha a presadzovanie dobrého mena fondu," vysvetlil generálny riaditeľ Marosz v reakcii na list odborov, zverejnenej 30. septembra.

Marosz v reakcii tiež poznamenal, že Slovenský pozemkový fond sa nebráni ani kontrole či preverovaniu zo strany iných štátnych orgánov.