Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tradíciu kožiarstva na Liptove zachraňuje zopár firiem

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Medzi najväčšie patrí SlovTan Contract Tannery

Liptovský Mikuláš 20. marca (TASR) - Kožiarsky priemysel má na Liptove takmer 400-ročnú tradíciu. Do dnešného dňa zachraňuje garbiarsku a kožiarsku výrobu v regióne niekoľko firiem. Medzi najväčšie patrí SlovTan Contract Tannery, spol. s r. o., Liptovský Mikuláš, ktorej výrobný program, ako jedinej na Slovensku, zahŕňa celú vertikálu od zapracovania surových koží po výrobu hotových, upravených usní.

"Na trhu v strednej Európe sme posledným mohykánom, v podstate nemáme žiadnu konkurenciu, pretože výroba a priame spracovanie kože sa tu veľmi znížili. V súčasnosti náš tovar vyvážame najmä do Nemecka, Talianska, Rakúska a Spojených štátov amerických," povedal pre TASR prokurista firmy Marián Dávidek.

Firma vyrába kože od roku 1993, od roku 1997 pod vedením nemeckej spoločnosti Schafstall Group. V roku 2005 založili firmu SlovTan Contract Tannery, ktorá naďalej patrí do skupiny Schafstall. "Na začiatku sme zamestnávali asi 14 zamestnancov, aktuálne je ich až 420, takže rozvoj spoločnosti je tu zrejmý," dodal. Ďalším dôkazom sú rôzne investičné akcie, jednou z najväčších v minulom roku bola výstavba farbiacej haly. "V týchto dňoch už pripravujeme projekt na zvýšenie výroby v jednej časti až o 50 %," vysvetlil Dávidek s tým, že v uplynulom roku spracovávala firma približne 27.000 ton koží, čo im prinieslo zisk viac ako štyri milióny eur.

Vedenie firmy sa snaží dbať aj na úsporné a ekologické riešenia zdrojov. "K tomu prispieva nielen každodenné monitorovanie, analýzy a kvalifikované odstraňovanie odpadových vôd a vedľajších produktov, respektíve zaobchádzanie s potrebnou energiou, ale aj používanie prvotriednych, preverených chemikálií od našich certifikovaných dodávateľov," priblížil Dávidek.