Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Takmer polovica Poliakov plánuje skromnejšie vianočné nákupy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inflácia v Poľsku dosiahla v októbri 17,9 %, čo predstavuje najvyššiu mieru inflácie za viac než 26 rokov. Najvýraznejšie rástli náklady na bývanie a energie a ceny potravín.

Varšava 26. novembra (TASR) - Vysoká inflácia ovplyvní vianočné sviatky aj v Poľsku. Ako ukázal najnovší prieskum, takmer polovica Poliakov sa tento rok plánuje pri nákupoch vianočných darčekov uskromniť.

Podľa prieskumu spoločnosti Bain & Company, ktorý zverejnila poľská agentúra PAP, zhruba 45 % respondentov uviedlo, že tento rok zvažuje lacnejšie darčeky pre svojich rodinných príslušníkov. "V tomto roku budú Poliaci nakupovať o niečo lacnejší tovar než v minulosti a skôr budú vyberať cukrovinky, knihy, športové doplnky či darčekové karty, než drahé parfumy, šperky alebo počítačové hry. Približne 36 % oslovených plánuje riešiť vysokú infláciu znížením počtu darčekov na osobu a 33 % plánuje dať darček menšiemu počtu ľudí.

Rastúce ceny tovarov, hroziaca ekonomická kríza a obavy z nástupu problémov na pracovnom trhu spôsobili, že omnoho viac obyvateľov Poľska je pri výdavkoch opatrných, dodala firma. Ako povedal Patryk Rudnicki z Bain & Company, vyše 60 % Poliakov uviedlo, že sa obáva rastúcich cien a väčšina z nich už začala svoje výdavky obmedzovať.

Inflácia v Poľsku dosiahla v októbri 17,9 %, čo predstavuje najvyššiu mieru inflácie za viac než 26 rokov. Najvýraznejšie rástli náklady na bývanie a energie a ceny potravín. Náklady na bývanie a energie vzrástli v októbri medziročne o 28,7 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov o 22 %.