Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Takmer polovica Slovákov si požičiava peniaze od rodiny či priateľov

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prieskumu je hlavnou výhodou rodinných a kamarátskych pôžičiek nulový či veľmi nízky úrok. Existuje tu však aj riziko zhoršenia dobrých vzťahov, čoho sa obáva skoro štvrtina opýtaných ľudí.

Bratislava 19. júla (TASR) - Hoci si peniaze zväčša požičiavajú ľudia od bánk, štyria z desiatich Slovákov sa s finančnými požiadavkami obracajú aj na svojich príbuzných alebo známych. Najčastejšie pritom ide o sumu od 200 do 500 eur. V takmer dvoch tretinách prípadov sú veriteľmi rodičia.

Hlavnou výhodou rodinných a kamarátskych pôžičiek je nulový alebo veľmi nízky úrok. Na druhej strane je tu zase riziko zhoršenia dobrých vzťahov, čoho sa obáva skoro štvrtina opýtaných ľudí. Pre spoločnosť Home Credit to zistil prieskum agentúry STEM/MARK.

"Pri menších pôžičkách sa spoliehame na rodinu a priateľov. Pre väčšinu z nás je samozrejmosťou zobrať si úver na kúpu či rekonštrukciu bytu, nového auta, prípadne drahšieho elektrospotrebiča od banky alebo inej finančnej inštitúcie. Mnohí však volia aj iné alternatívy. Od príbuzného alebo priateľa si už v minulosti požičali štyria z desiatich opýtaných," približuje analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

V prípade bánk a finančných inštitúcií ide predovšetkým o vyššie sumy, keďže si od nich možno požičať peniaze na dlhšie obdobie a splátky sú rozložené aj na niekoľko rokov. Podľa výsledkov prieskumu si tu Slováci najčastejšie brali úver od 2000 do 5000 eur.

Šiesti z desiatich Slovákov majú životnú skúsenosť s pôžičkou od rodičov, ďalšia tretina sa zadlžila u súrodencov a štvrtina u priateľov. Rovnaký prieskum v susednej Českej republike odhalil, že naši západní susedia po rodičoch uprednostňujú, ako nasledujúcich v poradí, kamarátov pred súrodencami. V rebríčku ďalších veriteľov na Slovensku nasledujú partneri, bratranci a sesternice, kolegovia a napokon širšia rodina.

Slováci aj Česi sa zase pre zmenu zhodujú v tom, že hlavnou výhodou pôžičiek od rodiny a známych je nulový alebo len symbolický úrok. Ako ďalšie pozitíva ľudia na Slovensku uvádzajú možnosť zmeny podmienok splácania alebo pocity dôvery a pomoci. Na druhej strane ako negatívum dominuje zhoršenie vzťahov, čo uvádza štvrtina respondentov. Medzi nevýhodami rezonujú aj trápnosť situácie alebo zlé pocity, krátka lehota na splatenie či chýbajúce pravidlá.

Podľa zistení z prieskumu, len traja zo sto Slovákov vyžadujú za požičané peniaze blízkej osobe nejakú čiastku navyše. Presné dve tretiny ľudí vracajú identickú sumu a ďalšia tretina k nej pridá drobný darček alebo protislužbu. Na druhej strane 13 % respondentov uviedlo, že sa im v skutočnosti vrátilo menej peňazí, ako kedysi dotyčnému požičali.