Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Takmer tretine zamestnancov v ropnom sektore klesol vlani plat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek pandémii však zamestnanci v ropnom a plynárenskom priemysle patrili k najlepšie zarábajúcim na svete aj v roku 2020.

Londýn 16. januára (TASR) - Pandémia nového koronavírusu zasiahla v minulom roku takmer všetky odvetvia hospodárstva a komplikácie spôsobila aj ropnému a plynárenskému priemyslu. Prepad ekonomickej aktivity viedol k poklesu dopytu po rope a plyne, čo sa odrazilo aj na platoch zamestnancov v sektore. Ako ukázal tento týždeň zverejnený prieskum personálnej spoločnosti Airswift, takmer každý tretí pracovník v ropnom a plynárenskom sektore zaznamenal v minulom roku pokles platu.

Podľa správy Airswiftu známej ako Global Energy Talent Index - GETI, ktorú zverejnila agentúra Reuters, zhruba 30 % zamestnancov v sektore zaznamenalo v roku 2020 pokles platov. Navyše, každý štvrtý uviedol, že pokles bol viac než 5-percentný.

Iba 37 % pracovníkov z celkovo 16.000 oslovených zo 166 krajín uviedlo, že im platy v roku 2020 rástli, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku zaznamenalo zvýšenie platov zhruba 50 % zamestnancov sektora. Navyše, takmer 20 % pracovníkov v tejto oblasti počíta s tým, že redukcia platov bude pokračovať aj v roku 2021.

Napriek pandémii však zamestnanci v ropnom a plynárenskom priemysle patrili k najlepšie zarábajúcim na svete aj v roku 2020. Najvyššie platy mali stáli pracovníci v tomto priemysle v Severnej Amerike, kde ročný plat dosiahol v priemere 100.000 USD (82.489 eur). Naopak, najnižšie zaznamenali pracovníci v krajinách Latinskej Ameriky s priemerným ročným platom približne 50.000 USD.

Aj keď platy boli dostatočne vysoké, väčšina opýtaných dala najavo, že si už nie sú takí istí pracovným miestom ako pred rokom. Okrem pandémie ich neistotu zvyšuje aj tlak zo strany jednotlivých krajín smerom k ekologickejším energetickým zdrojom. Až 78 % opýtaných zamestnancov v ropnej a plynárenskej oblasti uviedlo, že sa viac obávajú straty pracovného miesta než pred rokom.

Obavy zo straty pracovnej pozície majú však aj pracovníci pôsobiaci v iných energetických sektoroch. Neistotu v tomto smere pociťuje 66 % zamestnancov pracujúcich v oblasti obnoviteľných zdrojov a 59 % zamestnancov pôsobiacich pri výrobe energie z jadra.

(1 EUR = 1,2123 USD)