Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Guvernéri na Tatra Summite: Takúto krízu človek zažije raz za život

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Guvernéri centrálnych bánk Belgicka - Pierre Wunsch, Slovenska - Peter Kažimír, a Slovinska - Boštjan Vasle, sa zhodli, že pomoc ekonomikám počas pandémie bola rovnako výnimočná ako samotná kríza.

Štrbské Pleso 8. októbra (TASR) - Krízu ako počas pandémie nového koronavírusu zažívajú ľudia iba raz za život. Zhodli sa na tom guvernéri Slovenska, Slovinska a Belgicka na tohtoročnom Tatra Summite.

Guvernéri poznamenali, že pandémia ochorenia COVID-19 prinútila konať tak menovú, ako aj fiškálnu politiku. Intenzita, rýchlosť a objem spoločnej odpovede boli v porovnaní s globálnou finančnou krízou nevídané a bezprecedentné.

Guvernéri centrálnych bánk Belgicka - Pierre Wunsch, Slovenska - Peter Kažimír, a Slovinska - Boštjan Vasle, sa zhodli, že pomoc ekonomikám počas pandémie bola rovnako výnimočná ako samotná kríza.

"Zvýšená inflácia, akú vidíme dnes, tu bude len dočasne, a preto treba byť trpezlivými, pretože to nebude jednoduché,"
povedal Wunsch. Rovnako dodal, že očakáva, že inflácia bude vyššia, ako predpokladajú aktuálne odhady Európskej centrálnej banky.

Kažimír poznamenal, že štrukturálne problémy zapríčinené pandémiou nevyrieši Slovensko na národnej úrovni tým, že zvýši dlh inde. "Ten môžeme znížiť udržateľným rastom, ktorý bude podporený smart investíciami, obsiahlymi reformami a inováciami," povedal guvernér a dodal, že výzvou je aj starnutie populácie a dôsledky klimatickej zmeny.

"Fiškálna politika v súvislosti s pandémiou reagovala rýchlo a odpoveď bola jedinečná. Budeme toho svedkami ešte niekoľko rokov," poznamenal Vasle.

Guvernéri troch centrálnych bánk diskutovali aj o opatreniach, ktoré vyvolala klimatická zmena. Zhodli sa, že je ešte veľa vecí, ktorým musia európske krajiny ešte lepšie porozumieť, napríklad súvisu medzi menovou, fiškálnou politikou a zelenými témami. Je to však podľa nich budúcnosť.