Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Talianska centrálna banka zvýšila odhad rastu domácej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V najnovšej prognóze, ktorú banka uverejnila v piatok, predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska v tomto roku zvýši o takmer 5 % namiesto o 4 % v aprílovej predpovedi.

Rím 11. júna (TASR) - Talianska centrálna banka v piatok zvýšila svoj odhad rastu domácej ekonomiky v tomto roku po zlepšení pandemickej situácie a revízii výsledkov za 1. štvrťrok smerom nahor.

V najnovšej prognóze, ktorú banka uverejnila v piatok, predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska v tomto roku zvýši o takmer 5 % namiesto o 4 % v aprílovej predpovedi. V januári pritom banka počítala so zvýšením HDP len o 3,5 %.

Nová predpoveď talianskej centrálnej banky je súčasťou pravidelných aktualizácií prognóz koordinovaných Európskou centrálnou bankou a je lepšia aj ako aprílový odhad talianskej vlády, ktorý počíta so zvýšením HDP v tomto roku o 4,5 %.

Talianska centrálna banka zároveň uviedla, že v budúcom roku sa rast tretej najväčšej ekonomiky eurozóny zmierni na 4,5 %, čo je pre zmenu horšia predpoveď ako prognóza vlády na úrovni 4,8 %.

V obidvoch rokoch budú motorom hospodárskeho rastu investície, ktoré „výrazne stúpnu“ vďaka menšej neistote spojenej s pandémiou ochorenia COVID-19, nízkym úrokovým sadzbám a financiám z fondu obnovy Európskej únie na podporu zotavovania sa ekonomík bloku z pandémie.

Centrálna banka odôvodnila zvýšenie prognózy hospodárskeho rastu v roku 2021 neobvykle silnou revíziou vývoja HDP v 1. štvrťroku o „viac ako pol percentuálneho bodu“. Konkrétne, štatistický úrad ISTAT začiatkom júna oznámil, že po spresnení výsledkov ekonomika v 1. štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,1 %, namiesto poklesu o 0,4 % pri predbežnom odhade. Aj ďalšie ukazovatele signalizujú stabilne sa zlepšujúci výhľad tretej najväčšej ekonomiky eurozóny.

V minulom roku sa talianska ekonomika prepadla o 8,9 %, čo bol jej najhorší výsledok v povojnovej histórii. Dôvodom boli blokády na zastavenie šírenia pandémie.

HDP Talianska sa podľa centrálnej banky vráti na úroveň pred pandémiou niekedy v budúcom roku. Predpovedala tiež, že harmonizovaný index spotrebiteľských cien dosiahne v tomto roku v priemere 1,3 % a v nasledujúcom 1,2 % po poklese cien o 0,1 % v minulom roku. Mieru nezamestnanosti očakáva v tomto roku na úrovni 10,2 % a v roku 2022 na úrovni 9,9 %.