Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Talianska priemyselná produkcia aj vo februári klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spomedzi jednotlivých odvetví sa vo februári oproti januáru najviac znížila výroba kapitálových produktov (o 0,9 %) a spotrebného tovaru (0,7 %).

Rím 13. apríla (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku vo februári prekvapujúco klesla, už druhý mesiac po sebe, aj keď len mierne. Ukázali to vo štvrtok údaje štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa štatistík sa výkon priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári znížil o 0,2 % oproti januáru, keď medzimesačne klesol o 0,5 %. Analytici pritom odhadovali, že taliansky priemysel vo februári ožije a jeho produkcia stúpne o 0,5 %.

Spomedzi jednotlivých odvetví sa vo februári oproti januáru najviac znížila výroba kapitálových produktov (o 0,9 %) a spotrebného tovaru (0,7 %). Klesla aj výroba polotovarov (0,3 %), len produkcia energií vzrástla (0,2 %).

V medziročnom porovnaní a po očistení od kalendárnych vplyvov a počtu pracovných dní sa priemyselná produkcia vo februári 2023 znížila o 2,3 % po náraste o 1,6 % v predchádzajúcom mesiaci.

Na neupravenom základe talianska priemyselná produkcia vo februári medziročne klesla o 2,2 %, čo kontrastuje s jej zvýšením o 4,7 % v predchádzajúcom mesiaci.