Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Talianska priemyselná produkcia v 2. kvartáli klesne o 15 %

Policajné auto a sanitka parkujú pred Koloseom v Ríme. Foto: TASR/AP

Podľa zväzu v 1. štvrťroku priemyselná produkcia medzikvartálne klesla o 5,4 %. V marci sa medzimesačne prepadla o 16,6 % z dôvodu reštriktívnych opatrení.

Rím 2. apríla (TASR) - Talianska priemyselná produkcia v 2. kvartáli padne až o 15 %, očakáva podnikateľský zväz Confindustria. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu.

Podľa zväzu v 1. štvrťroku priemyselná produkcia medzikvartálne klesla o 5,4 %. V marci sa medzimesačne prepadla o 16,6 % z dôvodu reštriktívnych opatrení, ktorých cieľom je zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Taliansko je epicentrom nákazy v Európe a bolo prvou západnou krajinou, ktorá zaviedla rozsiahle obmedzenia pohybu a ekonomickej aktivity po tom. V Taliansku sa prvýkrát potvrdila prítomnosť nového koronavírusu zhruba pred 6 týždňami.

"Choroba COVID-19 z ničoho nič deštruktívne a rozsiahlo zasiahla talianske a medzinárodné produkčné reťazce," uviedla Confindustria vo svojej správe. Zväz odhaduje, že tzv. koronakríza tento rok odkrojí z hrubého domáceho produktu (HDP) až 6 %.