Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Talianska produkcia priemyslu v januári klesla najviac od jesene 2020

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní výkon talianskeho priemyslu v januári po po očistení o kalendárnych vplyvov klesol o 2,6 % po náraste o 4,8 % v decembri.

Rím 9. marca (TASR) - Priemyselná výroba v Taliansku v januári klesla a najviac od jesene 2020. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú v stredu zverejnil štatistický úrad ISTAT.

Podľa najnovších údajov sa produkcia priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v januári 2022 znížila o 3,4 % oproti decembru, keď medzimesačne klesla o 1,1 %. Januárový pokles produkcie bol najväčší od septembra 2020.

ISTAT uviedol tiež, že produkcia energií sa v januári znížila o 5,2 %, tovarov krátkodobej spotreby o 4,6 %, polotovarov o 3,4 %, kapitálových tovarov o 1,6 % a tovarov dlhodobej spotreby o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní výkon talianskeho priemyslu v januári po po očistení o kalendárnych vplyvov klesol o 2,6 % po náraste o 4,8 % v decembri. Tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali, že priemyselná produkcia v januári stúpne o 3,2 %. Bol to jej prvý medziročný pokles od februára 2021.

Štatistický úrad vo svojej mesačnej správe upozornil na negatívny vplyv krízy na Ukrajine na ekonomiku Talianska a odhadol, že rast cien ropy by mohol v roku 2022 znížiť hrubý domáci produkt (HDP) krajiny o 0,7 percentuálneho bodu.