Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ropná firma Eni posilňuje pozíciu na trhu s veternou energiou

Ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Na druhej strane Equinor znižuje svoj podiel s cieľom skresať budúce očakávané investície. Aj naďalej si však v projekte ponechá väčšinový podiel.

Miláno 2. novembra (TASR) - Talianska ropná spoločnosť Eni kúpila ďalší podiel vo veternom parku Dogger Bank pri pobreží Británie. Ako uviedla, v rámci rozširovania biznisu v oblasti zelenej energie chce posilniť svoju pozíciu na lukratívnom severoeurópskom trhu s pobrežnou veternou energiou.

Eni v utorok oznámila, že od britskej firmy SSE a nórskej ropnej spoločnosti Equinor kúpila 20-percentný podiel v projekte Dogger Bank C. Hodnota kontraktu dosahuje zhruba 140 miliónov libier (165,53 milióna eur). Už v decembri minulého roka kúpila Eni od tých istých firiem podobné podiely v projektoch Dogger Bank A a Dogger Bank B za 405 miliónov libier, informovala agentúra Reuters.

"Najnovší kontrakt posilňuje našu pozíciu na severoeurópskom trhu s pobrežnou veternou energiou, čo je jeden z najsľubnejších a najstabilnejších trhov na svete," uviedol v súvislosti s akvizíciou šéf Eni Claudio Descalzi.

Na druhej strane Equinor znižuje svoj podiel s cieľom skresať budúce očakávané investície. Aj naďalej si však v projekte ponechá väčšinový podiel. Ako nórska firma uviedla, Dogger Bank C je inak riešený a nachádza sa aj ďalej od pobrežia, čo znamená, že kapitálové výdavky na túto časť veterného parku budú vyššie.

(1 EUR = 0,84575 GBP)