Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Talianska vláda urýchľuje svoje privatizačné plány

Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Kabinet premiérky Giorgie Meloniovej vo štvrtok (25. 1.) večer kabinet schválil dekrét, na základe ktorého má ministerstvo hospodárstva, ktoré vlastní 29 % Poste Italiane, predať časť svojich akcií.

Rím 26. januára (TASR) - Talianska vláda urýchľuje svoje privatizačné plány, ktorých cieľom je zníženie vysokého verejného dlhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Kabinet premiérky Giorgie Meloniovej vo štvrtok (25. 1.) večer kabinet schválil dekrét, na základe ktorého má ministerstvo hospodárstva, ktoré vlastní 29 % Poste Italiane, predať časť svojich akcií. Ďalších 35 % Poste Italiane je v rukách štátom kontrolovanej rozvojovej banky CDP.

Vláda vyhlásila, že väčšina Poste Italiane zostane v rukách štátu. "Niektoré akcie v štátnych firmách môžeme predať bez toho, aby sme ohrozili našu kontrolu," ubezpečila Meloniová.

Privatizačné plány talianskej vlády sú rozsiahle a v ich rámci uvažuje aj o predaji podielu v pološtátnom energetickom gigante Eni. Ako informovali talianske médiá, chce na trh uviesť štvorpercentný podiel v skupine. Výnosy v celkovej výške približne dvoch miliárd eur majú pomôcť znížiť štátny dlh.

Meloniová nevylučuje ani možnosť vstupu súkromných akcionárov do železničnej spoločnosti FS (Ferrovie dello Stato).

Meloniová považuje za príklad čiastočnú privatizáciu bývalej krízovej banky Monte dei Paschi di Siena (MPS). MPS v roku 2017 zachránil pred krachom balík finančnej pomoci od talianskej vlády v hodnote 8 miliárd eur. Taliansky štát v novembri predal 25-percentný podiel v toskánskej banke. Akcie boli umiestnené na trhu, pričom výnosy z predaja dosiahli 920 miliónov eur. Po predaji akcií klesol podiel talianskeho ministerstva financií v Monte dei Paschi približne na 39 %.