Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Talianska vláda výrazne znížila prognózu rastu v tomto roku

Mario Draghi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V minulom roku taliansky HDP padol o 8,9 %, čo bol najprudší pokles v povojnovom období.

Rím 29. marca (TASR) - Talianska vláda výrazne zníži prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené so záležitosťou. Nová predpoveď by mala byť zverejnená v polovici apríla.

Kabinet premiéra Maria Draghiho aktuálne počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu o 4,1 %. To znamená výrazné skresanie predpovede. Predchádzajúca vláda premiéra Giuseppe Conteho, ktorá skončila v januári, očakávala expanziu až o 6 %. Prognóza pre rok 2022 sa podľa zdrojov naopak zlepší na +4,3 % z +3,8 %.

Obe predpovede sú však stále optimistickejšie v porovnaní s očakávaniami Európskej komisie, Medzinárodného menového fondu aj talianskej centrálnej banky. Všetky tieto inštitúcie počítajú v tomto roku s tempom expanzie v tomto aj budúcom roku nižším než 4 %.

V minulom roku taliansky HDP padol o 8,9 %, čo bol najprudší pokles v povojnovom období. Dôvodom bola padnémia nového koronavírusu. Vo väčšine krajiny naďalej platia tvrdé reštrikcie. Taliansko totiž bojuje s treťou vlnou epidémie, keď denne pribúda okolo 20.000 nových prípadov ochorenia COVID-19, na ktoré už v krajine celkovo zomrelo okolo 108.000 ľudí.

Zvyšovanie vládnych výdavkov na podporu ekonomiky sužovanej koronakrízou zrejeme spôsobí, že rozpočtový deficit tento rok vzrastie na 10 % HDP z 9,5 % v roku 2020, uviedol tento mesiac pre Reuters predstaviteľ talianskeho ministerstva financií. To povedie k ďalšiemu zvýšeniu verejného dlhu, ktorý na konci minulého roka dosiahol 155,6 % HDP.