Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Talianska vláda znížila daň z príjmu pre ľudí s najnižšími platmi

Taliansky premiér Mario Monti Foto: TASR/AP

Podľa premiéra Maria Montiho prísne úsporné opatrenia, ktoré jeho kabinet zaviedol, začínajú prinášať ovocie, preto si teraz môže dovoliť zmierniť tlak úspor na ľudí s najnižšími príjmami.

Rím 10. októbra (TASR) - Talianska vláda nečakane znížila daň z príjmu pre ľudí že s najnižšími platmi. Kabinet napriek tomu verí, že sa mu podarí splniť rozpočtové ciele pre tento rok.

Vláda po osemhodinovom zasadaní, ktoré sa skončilo dnes v skorých ranných hodinách oznámila, že plánuje aj miernejšie zvýšenie dane z predaja, a to o 1 percentuálny bod, namiesto o 2 body.

Podľa premiéra Maria Montiho prísne úsporné opatrenia, ktoré jeho kabinet zaviedol na konci minulého roka, začínajú prinášať ovocie, preto si teraz môže dovoliť zmierniť tlak úspor na ľudí s najnižšími príjmami.

Daň z príjmu, ktorý nepresiahne 15.000 eur ročne sa tak zníži na 22 % z doterajších 23 %, a ľuďom, ktorí zarábajú od 15.001 do 28.000 eur ročne táto daň klesne z 27 % na 26 %.

Úradujúci kabinet sa ujal moci vlani v novembri. Jeho úlohou je skonsolidovať verejné financie a priviesť Taliansko k predčasným voľbám, ktoré sa uskutočnia zhruba o šesť mesiacov. Vláda zaviedla sériu nepopulárnych úsporných opatrení, vrátane zvýšenia daní a zníženia dôchodkov.

Taliansko sľúbilo Európskej únii, že na budúci rok bude mať vyrovnaný štrukturálny rozpočet. Kabinet v úsilí dosiahnuť tento cieľ pripravuje druhé kolo škrtov vo výdavkoch štátu a novú daň z finančných transakcií. Tieto opatrenia by mali Taliansku pomôcť ušetriť ročne ďalších 3,5 miliardy eur. Predchádzajúce kolo škrtov prinesie krajine tento rok úspory vo výške 4,4 miliardy eur a na budúci rok 10,3 miliardy eur.

Kabinet na nočnom zasadaní okrem zníženia daní schválil reformu ústavy. Jej cieľom je zabezpečiť centrálnu kontrolu výdavkov 20 regionálnych vlád, ktoré sú často terčom korupcie.