Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Talianske firmy sú menej pesimistické

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Percento firiem, ktoré očakávajú zhoršenie situácie, sa zároveň znížilo na 29 % z 37 %.

Miláno 15. januára (TASR) - Názor talianskych firiem na vyhliadky ekonomiky sa vo 4. štvrťroku 2023 v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi zlepšil, keďže inflačné očakávania sa výrazne zmiernili. Ukázal to v pondelok prieskum talianskej centrálnej banky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

V posledných troch mesiacoch 2023 sa percento podnikov, ktoré očakávajú lepšie ekonomické podmienky, zvýšilo na 8 % zo 4 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, ukázal kvartálny prieskum centrálnej banky.

Percento firiem, ktoré očakávajú zhoršenie situácie, sa zároveň znížilo na 29 % z 37 %. Neistota v súvislosti s politickým a ekonomickým výhľadom a budúcim vývojom cien energií však stále ovplyvňovala sentiment, varovala banka.

Nálada vo firmách sa zlepšila vďaka silnejšiemu domácemu dopytu a lepším podmienkam pre investície.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku 2023 vzrástla o skromných 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, keď medzikvartálne klesla o 0,4 %.

Národný štatistický úrad ISTAT v novembri varoval, že aj štvrtý štvrťrok bude slabý. Rýchly odhad hrubého domáceho produktu (HDP) za 4. štvrťrok by mal byť uverejnený 30. januára.

Z prieskumu talianskej centrálnej banky ďalej vyplýva, že podniky očakávajú pokles inflácie v priebehu 12 mesiacov na 2,3 % (na 4,7 % v predchádzajúcom prieskume).

Táto prognóza je najnižšia od druhej polovice roku 2021 a nie je ďaleko od cieľa Európskej centrálnej banky, ktorým je inflácia na úrovni 2 % v eurozóne ako celku.

Medzinárodný menový fond (MMF) a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) predpovedajú Taliansku v tomto roku infláciu v priemere 2,6 %.

Prieskum talianskej centrálnej banky sa uskutočnil medzi 22. novembrom a 14. decembrom 2023 a zapojili sa doň firmy z priemyslu a služieb s najmenej 50 zamestnancami.