Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Talianske ministerstvo financií počíta tento rok s poklesom HDP

Muž kráča po prázdnom rímskom námestí Piazza Navona v stredu 18. marca 2020. Foto: TASR/AP

Ministerstvo financií podľa zdrojov z dôvodu veľkej neistoty pracuje s relatívne širokým pásmom prognózy kontrakcie.

Rím 20. marca (TASR) - Talianske ministerstvo financií počíta v tomto roku s poklesom domácej ekonomiky o 3 %. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu.

Opatrenia, ktoré majú zabrániť jeho šíreniu, výrazne negatívne vplývajú na ekonomiku. Ministerstvo financií aktuálne očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zníži o 3 %, uviedli pre agentúru Reuters dva zdroje oboznámené so záležitosťou.

Zdroje zdôraznili, že situácia je veľmi neistá. Interné odhady ministerstva financií sú založené na scenári, že reštriktívne opatrenia sa začnú postupne zmierňovať na konci apríla.

Opatrenia sa mali podľa doterajších oficiálnych informácií zrušiť v období medzi 25. marcom a 3. aprílom, ale keďže úmrtia spôsobené novým koronavírusom naďalej rastú, premiér Giuseppe Conte vo štvrtok (19. 3.) oznámil predĺženie opatrení, pričom neuviedol detaily. Medzi reštriktívne opatrenia, ktoré majú zabezpečiť, aby Taliani zostali doma, patrí zatvorenie škôl, barov, reštaurácií, zrušenie športových a verejných podujatí.

Ministerstvo financií podľa zdrojov z dôvodu veľkej neistoty pracuje s relatívne širokým pásmom prognózy kontrakcie. V najlepšom prípade počíta s poklesom HDP približne o 2 % a v najhoršom o 3,7 %.