Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Talianske odbory demonštrovali v Ríme proti sociálnej politike vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kritika sa zamerala predovšetkým na balík reforiem trhu práce, ktorý schválil vládny kabinet 1. mája.

Rím 7. mája (TASR) - Asi 30.000 ľudí sa v sobotu (6. 5.) zišlo v Ríme na protestnom zhromaždení talianskych odborov. Účastníci vyjadrovali nesúhlas so sociálnou politikou pravicovej vlády. Na čelo demonštrácie sa postavili odboroví predáci a šéfka najsilnejšej opozičnej Demokratickej strany (PA) Elly Schleinová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Kritika sa zamerala predovšetkým na balík reforiem trhu práce, ktorý schválil vládny kabinet 1. mája. Na jeho základe budú môcť talianski zamestnávatelia ľahšie ponúkať časovo ohraničené pracovné zmluvy. Program takzvanej "občianskej mzdy", teda paušálnych príspevkov zavedených v snahe znížiť riziko prepadu obyvateľov do chudoby, vláda zredukovala, pričom argumentovala tým, že chce práceschopných ľudí motivovať, aby si aktívnejšie hľadali zamestnanie. Zatraktívniť prácu majú aj daňové úľavy pre zamestnancov.

Odborový zväz CGIL označil reformu za "akt ignorancie". Opozičná PD tvrdí, že reformy iba zvýšia počet ľudí s neistými pracovnými úväzkami.