Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Talianske štátne železnice chcú do desiatich rokov strojnásobiť obrat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rastový plán predpokladá investície vo výške 25 miliárd eur na posilnenie železničnej infraštruktúry, a to aj vďaka prostriedkom z fondov Európskej únie.

Rím 21. augusta (TASR) - Talianske štátne železnice (Ferrovie dello Stato, FS) chcú v nasledujúcich desiatich rokoch výrazne rásť, najmä vďaka zahraničným investíciám. Cieľom je strojnásobiť obrat skupiny, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Luigi Ferraris v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Financial Times. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Rozvojový plán talianskych štátnych železníc počíta aj s prepojením niektorých talianskych miest s európskymi metropolami prostredníctvom siete rýchlovlakov.

"Chceme využiť príležitosti, ktoré ponúka otvorenie a liberalizácia európskeho železničného trhu," uviedol Ferraris. V Európe sa teraz podľa neho otvárajú nové možnosti rastu v sektore vysokorýchlostných vlakov, pričom spoločnosť nezabúda ani na sektor logistiky.

Rastový plán predpokladá investície vo výške 25 miliárd eur na posilnenie železničnej infraštruktúry, a to aj vďaka prostriedkom z fondov Európskej únie. Cieľom je zvýšiť celkovú prepravnú kapacitu najmenej o 20 %. Posilniť sa majú aj regionálne spojenia, ktoré využíva 70 % cestujúcich.