Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Taliansko by bolo v lepšej pozícii, ak by do eurozóny nevstúpilo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes bývalý taliansky premiér Giuliano Amato.

Rím 11. júla (TASR) - Taliansko by bolo v lepšej pozícii, ak by svojho času do eurozóny nevstúpilo, uviedol dnes Giuliano Amato, jeden z najprominentnejších stúpencov zjednotenej Európy. Informovala o tom agentúra DPA.

Bývalý dvojnásobný taliansky premiér povedal, že momentálne je už príliš neskoro na to, aby krajina tento projekt opustila a Rím by mal spolupracovať s európskymi partnermi na odstránení základných nedostatkov v eurozóne. Podľa Amata (75), ktorý vystúpil na konferencii East Forum v Ríme, sa pri vzniku eurozóny nepostupovalo správne a už skôr sa malo počítať s bankovou úniou a centralizáciou právomocí v otázke daní a výdavkov.

Taliansko zápasí s rekordne dlhou recesiou, ktorej dôsledkom je nezamestnanosť mladých blížiaca sa k 40 %. Recesiu a rast nezamestnanosti ešte posilnili úsporné opatrenia, ktoré si vyžiadali striktné pravidlá eurozóny o rozpočtovej disciplíne.

"Vstúpili sme do projektu jednotnej meny a teraz už nemôžme vystúpiť," povedal Amato, pričom varoval, že odchod z eurozóny v súčasnej situácii by Taliansku spôsobil "obrovské problémy".

Amato bol talianskym premiérom v rokoch 1992-1993 a v rokoch 2000-2001. V roku 1999, keď Taliansko prijalo euro, bol ministrom financií. Aj v apríli tohto roka bol jedným z hlavných kandidátov na post premiéra, nakoniec však prezident Giorgio Napolitano do tejto funkcie vymenoval Enrica Lettu.