Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Taliansko môže stáť prechod na zelenú energiu viac než 650 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: formiche.net

Podľa šéfa podnikateľského zväzu Confindustria Bonomiho je pre Taliansko skutočnou výzvou, aby si udržalo vysoký ekonomický rast aj v nasledujúcich rokoch.

Rím 26. septembra (TASR) - Taliansko môže stáť prechod na zelenú energiu počas najbližšieho desaťročia viac než 650 miliárd eur, uviedol šéf podnikateľského zväzu Confindustria Carlo Bonomi. Od vlády požaduje, aby pomohla firmám pri znášaní týchto nákladov.

"Národný plán obnovy poskytne len 6 % z investícií potrebných na tento prechod. Takmer 94 % budú musieť uhradiť firmy," povedal Bonomi na výročnom zasadnutí zväzu.

Bonomi očakáva, že talianska ekonomika tento rok expanduje o 6 % po hlbokej recesii spôsobenej pandémiou. Varoval však, že nárast cien plynu a ďalších komodít, predovšetkým kovov, môže spomaliť zotavovanie ekonomiky. "Musíme brať vážne problémy, ktoré sa objavili na medzinárodných trhoch."

Podľa Bonomiho je pre Taliansko skutočnou výzvou, aby si udržalo vysoký ekonomický rast aj v nasledujúcich rokoch. Preto musí plne využiť približne 200 miliárd eur z fondu obnovy Európskej únie, aby znovu naštartovalo svoju ekonomiku a zvýšilo jej rastový potenciál. "Skutočným cieľom nie je oživenie v tomto roku, ale tempo rastu od roku 2022, ktoré musí byť solídne a trvalé."