Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Talianska vláda schválila predaj podielov v pošte a firme Enav

Taliansky premiér Matteo Renzi Foto: TASR/AP

Privatizácia má Rímu pomôcť pri znížení obrovského verejného dlhu. Taliansky dlh predstavuje 130 % hrubého domáceho produktu.

Rím 16. mája (TASR) - Talianska vláda dnes schválila predaj podielov v talianskej pošte Poste Italiane a spoločnosti Enav. Informovala o tom agentúra DPA.

Privatizovať by sa mal 40-% podiel v Poste Italiene a až 49-% podiel v Enav, uviedla dnes kancelária talianskeho premiéra Mattea Renziho. To znamená, že štát zostane aj po predaji uvedených podielov najväčším akcionárom v oboch firmách.

Privatizácia má Rímu pomôcť pri znížení obrovského verejného dlhu. Taliansky dlh predstavuje 130 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v pomere k výkonu ekonomiky je po Grécku druhý najvyšší v rámci Európskej únie (EÚ).

Akcie pošty by mali byť ponúknuté verejne, zatiaľ čo vláda pri predaji podielu v Enav uvažuje o tom, že by našla jedného strategického investora.

Kancelária premiéra tiež uviedla, že zamestnanci oboch firiem si akcie budú môcť kúpiť so zľavou.

Privatizáciu podielov v oboch spomínaných štátnych spoločnostiach začala pripravovať už predchádzajúca vláda premiéra Enrica Lettu.