Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Taliansko revidovalo nahor rozpočtové deficity za roky 2020-22

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Revízia deficitov zohľadňuje nákladný vládny plán zameraný na zvýšenie energetickej efektívnosti domácností.

Rím 1. marca (TASR) - Rozpočtové deficity Talianska za uplynulé tri roky boli revidované drasticky nahor po tom, ako prehodnotenie daňových úľav vrátane tzv. superbonusu výrazne zasiahlo verejné financie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Bloomberg.

Mesiac po tom, ako bola koalícia premiérky Giorgie Meloniovej prvýkrát upozornená na to, aby postupovala podľa nových smerníc európskeho štatistického úradu Eurostat, taliansky štatistický úrad ISTA v stredu odhalil väčšie nedostatky pri započítaní vplyvu bonusov.

A zatiaľ čo rozpočtový deficit za rok 2020 bol revidovaný len mierne nahor na 9,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodných 9,5 % HDP, za rok 2021 bol už zvýšený na 9 % zo 7,2 % HDP a deficit za rok 2022 stúpol o viac ako dva percentuálne body na 8 % z 5,6 % HDP.

Revízia deficitov zohľadňuje nákladný vládny plán zameraný na zvýšenie energetickej efektívnosti domácností. Do konečných údajov sa tak započítali aj prenosné daňové kredity, ktoré predstavila bývalá populistická vláda expremiéra Giuseppeho Conteho počas pandémie ochorenia COVID-19 na naštartovanie ekonomického rastu namiesto toho, aby sa prenášali v priebehu niekoľkých rokov.

Najvýznamnejším spomedzi opatrení bol superbonus na podporu u ekologických renovácií budov v hodnote 110 % vynaloženej sumy. Hoci výsledkom bol stavebný rozmach, náklady talianskej štátnej pokladnice mohli potenciálne presiahnuť 110 miliárd eur od spustenia tohto bonusu. Meloniovej vláda ho minulý mesiac náhle zastavila, pričom minister financií Giancarlo Giorgetti označil superbonus za "bezohľadný".

Revízie deficitov sú nepríjemné pre krajinu, ktorá zápasí s veľkou dlhovou záťažou, čo neušlo pozornosti investorov, pričom prudký nárast výnosov z talianskych dlhopisov na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 si vynútil masívnu podporu zo strany Európskej centrálnej banky.

Výzvou pre Meloniovú a jej koalíciu bude naformulovať revíziu rozpočtov ako cvičenie fiškálnej bezúhonnosti s minimálnymi dôsledkami a vyhnúť sa akýmkoľvek paralelám s prepočítavaním gréckych verejných financií, ktoré naštartovalo dlhovú krízu v eurozóne v predchádzajúcej dekáde.

Reklasifikácia však vrhá nepríjemné svetlo na zložitosť a nejasnosť talianskeho fiškálneho systému. Podľa údajov talianskej centrálnej banky o stimuloch vrátane tzv. bonusov alebo superbonusov celkový počet takýchto opatrení sa v roku 2022 zvýšil na 626 zo 468 v roku 2016.