Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Taliansko sa chce napriek slabému rastu vyhnúť úsporným opatreniam

Luigi Di Maio, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Di Maia je potrebné hodnotiť snahy o zlepšenie situácie v ekonomike v kontexte aktuálnych obchodných sporov medzi USA a Čínou rovnako ako odchodu Británie z Európskej únie.

Rím 15. apríla (TASR) - Taliansko nezmení svoj smer ani napriek obavám z nárastu dlhu a slabého rastu, uviedol taliansky vicepremiér Luigi Di Maio.

Vláda minulý týždeň znížila svoj odhad rastu domácej ekonomiky v tomto roku na 0,2 % z 1 %. Zároveň tiež zvýšila predpokladaný rozpočtový deficit na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 2,04 % HDP. Rím tiež počíta s tým, že verejný dlh dosiahne nový rekord 132,6 % HDP.

"Opäť môžeme mať problémy s Talianskom," povedal po oznámení Ríma komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

Di Maio v rozhovore pre CNBC uviedol, že stále verí vládnemu plánu, ktorý nepočíta s úspornými opatreniami preferovanými Bruselom. "Nezmeníme svoje smerovanie. Touto cestou sme sa vydali pre rast a chceme ešte viac zvýšiť produkciu v porovnaní s minulosťou," povedal Di Maio.

Podľa Di Maia je potrebné hodnotiť snahy o zlepšenie situácie v ekonomike v kontexte aktuálnych obchodných sporov medzi USA a Čínou rovnako ako odchodu Británie z Európskej únie (EÚ).

"Keď sme prognózovali rast o 1 %, Nemecko počítalo s expanziou o 1,9 %. Nemecko sa teraz všetkými silami snaží dosiahnuť rast na úrovni 0,5 %. Takže naše ciele sú pozitívne v porovnaní s inými európskymi krajinami. Nerezignovali sme a nechceme sa uspokojiť s nulovým rastom, prijímame sériu zákonov na podporu rastu v Taliansku," uviedol Di Maio.

Talianska vláda sa dohodla v decembri s Európskou komisiou, aby v rokoch 2020 a 2021 splnila fiškálne ciele, že zvýši daň z pridanej hodnoty (DPH) alebo nájde iné nástroje na získanie peňazí. Di Maio trvá na tom, že vláda nezvýši DPH, čo malo na budúci rok priniesť do rozpočtu 20 miliárd eur. Navyše tvrdí, že Rím prijme daňové škrty v hodnote 12 miliárd eur. To síce poteší voličov, ale spôsobí zvýšenie dlhu a zrejme aj rozhnevá Brusel.

Taliansky minister financií Giovanni Tria v piatok (12. 4.) takisto vyhlásil, že Rím sa bude snažiť vyhnúť zvýšeniu DPH.