Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Taliansko udelilo Amazonu a Apple miliónové pokuty

Na snímke zamestnanci triedia balíky na dopravnom páse v distribučnom centre online predajcu Amazon v nemeckom Neubrandenburgu v stredu 13. októbra 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Apple aj Amazon sa plánujú proti pokutám odvolať.

Miláno 23. novembra (TASR) - Taliansky protimonopolný úrad udelil pokutu americkým technologickým gigantom Amazon a Apple v celkovej výške viac ako 200 miliónov eur za produkty Apple a Beats.

Na základe dohody medzi týmito spoločnosťami z roku 2018 mohli totiž iba vybraní obchodníci predávať produkty Apple a Beats cez Amazon.it, uviedol úrad, podľa ktorého to bolo v rozpore s pravidlami Európskej únie (EÚ) a ovplyvnilo to hospodársku súťaž v oblasti cien.

Apple aj Amazon oznámili, že sa plánujú proti pokutám odvolať.

Úrad uložil spoločnosti Amazon pokutu 68,7 milióna eur a spoločnosti Apple 134,5 milióna eur. Nariadil im, aby ukončili reštrikcie a umožnili maloobchodníkom s originálnymi produktmi Apple a Beats prístup na Amazon.it nediskriminačným spôsobom.

„Aby sme zabezpečili, že naši zákazníci budú kupovať originálne produkty, úzko spolupracujeme s našimi predajnými partnermi a máme špecializované tímy expertov po celom svete, ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní, colnými úradmi a obchodníkmi, aby zabezpečili, že sa budú predávať iba originálne produkty Apple,“ povedal Apple a poprel akékoľvek neprávosti.

Amazon v separátnom vyhlásení uviedol, že rozhodne nesúhlasí s rozhodnutím talianskeho úradu a že navrhovaná pokuta je „neprimeraná a neopodstatnená“.

„Odmietame náznaky, že Amazon profituje z vylúčenia predajcov z nášho obchodu, keďže náš obchodný model závisí od ich úspechu. Výsledkom dohody je, že talianski zákazníci môžu nájsť najnovšie produkty Apple a Beats v našom obchode, pričom môžu využívať katalóg, ktorý sa viac ako zdvojnásobil, s lepšími ponukami a rýchlejšou dopravou,“ vyhlásil Amazon.