Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Taliansko v novom rozpočte uvoľní podporu za 40 miliárd eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom rozšírených opatrení je ochrániť zdravie obyvateľstva a stabilitu ekonomiky.

Rím 18. októbra (TASR) - Talianska vláda v nedeľu schválila návrh rozpočtu ministra financií Roberta Gualtieriho, ktorý obsahuje podporu pre hospodárstvo, školy a trh práce vo výške zhruba 40 miliárd eur.

Cieľom rozšírených opatrení je ochrániť zdravie obyvateľstva a stabilitu ekonomiky. Približne štyri miliardy eur sú určené pre zdravotný systém, okrem iného pre predĺženie zmlúv pre 30.000 lekárov a zdravotných sestier.

Zhruba šesť miliárd eur majú dostať školy a univerzity, štyri miliardy eur sú určené ako podpora pre odvetvia najviac zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu. Okrem toho chce vláda rozšíriť balík pre špeciálnu podporu v nezamestnanosti, veľké sumy sú určené pre rodiny, naplánovaná je aj daňová reforma a podpora pre chudobný juh krajiny.

Odborníci počítajú s tým, že talianske hospodárstvo v dôsledku krízy prepadne až o 9 %. Na druhej strane niektoré prognózy hovoria o vzostupe hrubého domáceho produktu v roku 2021 o 6 %.

Rozpočtové výdavky chce Rím financovať sčasti prostredníctvom zadlžovania a sčasti peniazmi od Európskej únie. Návrh sa v krátkom čase dostane do parlamentu a následne ho talianska vláda musí predložiť Európskej komisii.