Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Taliansky cestovný ruch ráta tento rok s prepadom tržieb o 70 až 80 %

Pohľad na barokovú fontánu Fontánu di Trevi v Ríme 14. marca 2020. Skutočnosť, že turisti pre koronavírusovú pandémiu prestali navštevovať svetoznámu rímsku Fontánu di Trevi, má za následok, že talianska metropola prichádza o značné sumy peňazí, ktoré zvyčajne venuje na pomoc ľuďom v núdzi. Tieto príspevky totiž pochádzajú práve z mincí vhadzovaných do fontány poverčivými návštevníkmi. Foto: TASR/AP

V období od marca do mája sa očakáva pokles prenocovaní o 30 miliónov.

Rím 7. apríla (TASR) - Taliansky turistický sektor očakáva pre pandémiu nového koronavírusu katastrofálny rok. Odhaduje sa, že straty odvetvia cestovného ruchu dosiahnu až 120 miliárd eur.

"Počítame s poklesom tržieb o 70 % až 80 %," uviedol šéf podnikateľského zväzu cestovného ruchu Confturismo-Confcommercio Luca Patane v rozhovore pre milánsky ekonomický denník Sole 24 Ore.

V období od marca do mája sa očakáva pokles prenocovaní o 30 miliónov. Koronakríza má veľký negatívny vplyv aj na gastronómiu a obchod. Aj po zrušení reštrikcií, ktoré sa prijali na zastavenie šírenia nákazy, zostane mobilita občanov obmedzená. V lete sa tiež počíta s menším počtom zahraničných turistov.

Preto zväz požaduje konkrétne opatrenia na ochranu cestovného ruchu, ktorý spomedzi odvetví talianskej ekonomiky najviac zasiahli následky koronakrízy. Cestovný ruch bol ochromený ešte pred prijatím reštrikcií začiatkom marca a ešte mnoho mesiacov po zrušení zákazu vychádzania a ďalších opatrení bude pociťovať vplyvy krízy, uviedol Patane.

Vládou schválená podpora vo výške 600 eur mesačne pre osoby činné v oblasti cestovného ruchu je nedostatočná, povedal šéf zväzu Assoturismo Vittorio Messina. Požaduje odklad platby daní a nájmov pre firmy pôsobiace v oblasti cestovného ruchu.