Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Taliansky premiér uvítal plánované zlúčenie dvoch automobiliek

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Koncern FCA informoval, že z fúzie očakáva ročnú synergiu 3,7 miliardy eur bez zatvorenia niektorej z tovární.

Miláno 19. decembra (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte uvítal plánované zlúčenie automobiliek Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francúzskym rivalom PSA. Ale v rozhovore pre noviny La Stampa vo štvrtok uviedol, že ochrana pracovných miest v Taliansku bude jeho najvyššou prioritou.

"Pre Taliansko a Európu to môže byť veľká príležitosť," povedal Conte denníku La Stampa deň pred stretnutím vedenia FCA s predstaviteľmi talianskych odborov. Podľa premiéra dohoda by nemala mať negatívny vplyv na pracovné miesta v Taliansku. Obe automobilky totiž v spoločnom vyhlásení uviedli, že žiadny závod nezatvoria.

Pre túto vládu je ochrana stability pracovných miest rozhodujúca,“ dodal Conte, podľa ktorého vytvorenie štvrtého najväčšieho výrobcu automobilov na svete a spoločný vývoj ekologických modelov pomôžu integrácii európskeho priemyslu.

Koncern FCA informoval, že z fúzie očakáva ročnú synergiu 3,7 miliardy eur bez zatvorenia niektorej z tovární.

Odbory zase privítali rozhodnutie oboch výrobcov prijať dvoch zástupcov odborov (jedného z Talianska a jedného z Francúzska) do 11-členného predstavenstva zlúčenej skupiny.

Analytici však očakávajú, že továrne spoločností v Európe, budú predmetom dôkladného skúmania, pretože niektoré ich modely sa prekrývajú a výrobné kapacity nie sú dostatočne využívané. Najmä FCA nedostatočne využíva svoje závody v Taliansku, ktoré zamestnávajú okolo 58.000 ľudí, čo je viac ako štvrtina zamestnancov koncernu.