Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Taliansky vicepremiér kritizuje Európsky mechanizmus pre stabilitu

Na archívnej snímke Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Európsky mechanizmus pre stabilitu bol súčasťou druhej vlny balíka opatrení na ozdravenie a pomoc členským štátom eurozóny vo finančných ťažkostiach po finančnej kríze v roku 2012.

Rím 16. marca (TASR) - Taliansky vicepremiér Antonio Tajani požaduje zásadnú reformu Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM). Vo štvrtok uviedol, že mechanizmus prestal slúžiť svojmu pôvodnému účelu, ktorým je podpora hospodárskeho rastu v eurozóne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

Spôsob, akým ESM funguje, prináša riziko, že sa vymkne spod kontroly a jeho vedenie sa nikomu nebude zodpovedať, povedal Tajani, ktorému v talianskej vláde patrí aj post ministra zahraničných vecí. Ako dodal, nemyslí si, že Taliansko v súčasnosti fond potrebuje.

ESM bol súčasťou druhej vlny balíka opatrení na ozdravenie a pomoc členským štátom eurozóny vo finančných ťažkostiach po finančnej kríze v roku 2012. Jeho úlohou bolo poskytovať záchranné úvery štátom, ktoré sa ocitnú v problémoch. Podmienkou čerpania úverov bola konsolidácia verejných financií a reformy na zlepšenie konkurencieschopnosti.