Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Tata Steel zruší 3000 pracovných miest v Británii

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, spoločnosť v piatok (19. 1.) oznámi zatvorenie dvoch vysokých pecí v oceliarni v Port Talbot.

Londýn 18. januára (TASR) - Indická spoločnosť Tata Steel zruší približne 3000 pracovných miest vo svojej oceliarni vo Walese. Uviedol vo štvrtok zdroj oboznámený s plánmi spoločnosti, ktorá má problémy s financovaním prechodu na ekologickejšiu výrobu ocele. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, spoločnosť v piatok (19. 1.) oznámi zatvorenie dvoch vysokých pecí v oceliarni v Port Talbot, čo bude mať za následok stratu viac ako jednej tretiny pracovných miest.

Tata na žiadosť o komentár uviedla, že "pravidelne a konštruktívne rokovala s odbormi a ich poradcami o najlepšom spôsobe, ako vytvoriť udržateľnú budúcnosť tzv. zelenej ocele v Británii". Pripomenula, že pred formálnym zverejnením svojich krokov ich vždy najprv oznámi zamestnancom.

Koncom minulého roka vláda Spojeného kráľovstva poskytla 500 miliónov libier (582,93 milióna eur) na financovanie výroby tzv. zelenej ocele v najväčších oceliarňach v krajine, pričom uviedla, že ohrozených je 3000 pracovných miest. Peniaze na elektrickú pec zabezpečili 5000 z viac ako 8000 pracovných miest.

Oceliareň Port Talbot je najväčším producentom emisií uhlíka v Spojenom kráľovstve a vláda sa snaží pomôcť spoločnostiam Tata Steel a British Steel, ktoré prevádzkuje čínska skupina Jingye, nahradiť špinavé vysoké pece ekologickejšími.

Konglomerát so sídlom v Bombaji pohrozil zatvorením závodu, pokiaľ nedostane štátnu pomoc na dekarbonizáciu výroby a zníženie emisií.

Podľa vlády výmena vysokých pecí na uhlie v lokalite Port Talbot zníži emisie uhlíka v Spojenom kráľovstve o približne 1,5 %.

Odborníci tvrdia, že zelený vodík by mohol viac pomôcť masívne znečisťujúcemu oceliarskemu priemyslu, ale výroba čistej energie v dostatočne veľkom množstve si vyžaduje značné investície.

Oceliarsky sektor okrem klimatických dôsledkov zaznamenal strmý nárast nákladov po prudkom zdražení energií v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

(1 EUR = 0,85773 GBP)