Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tatrakon musel pre krízu zvýšiť ceny výrobkov o približne 25 percent

Areál spoločnosti Tatrakon v Poprade, archívna snímka. Foto: TASR/Simona Ivančáková

Spoločnosti chýbajú najmä plechové obaly, ktoré sú jej nosným produktom a ktorých cena vzrástla medziročne o 65 percent.

Poprad 7. mája (TASR) - Podobne ako väčšinu potravinárskych firiem, aj popradského výrobcu konzerv - spoločnosť Tatrakon - veľmi výrazne zasiahla vojna na Ukrajine. V dôsledku vysokej inflácie a rastúcich cien komodít boli nútení od nového roka zvýšiť ceny svojich výrobkov o približne 25 percent. Potvrdila to manažérka predaja a marketingu spoločnosti Ivana Palenčár Kacvinská.

"Od marca bojujeme s nedostatkom surovín, ktoré nechodia načas a so značnými posunmi. Keďže to vieme zdrojovať z viacerých európskych krajín, tak to stále zvládame vykrývať. Otázna je situácia po letnom zbere a ako sa to celé nastaví od septembra," ozrejmila Palenčár Kacvinská. Dodala, že pre výpadky dodávok zatiaľ neboli nútení odstaviť výrobu a pokračujú v dvojzmennej prevádzke.

Spoločnosti chýbajú najmä plechové obaly, ktoré sú jej nosným produktom a ktorých cena vzrástla medziročne o 65 percent. "Ceny rapídne stúpli aj v prípade papiera, fólií, paradajkového pretlaku či sóje," konkretizoval manažér výroby Peter Pisarčík.

Obrat spoločnosti vlani dosiahol 10,5 milióna eur a v priemere vyrobia približne 25 miliónov kusov konzerv za rok. V posledných troch rokoch sa produkcia popradskej fabriky zvýšila, podľa Palenčár Kacvinskej, paradoxne, pandémia i vojna na Ukrajine spôsobila zvýšený dopyt po ich výrobkoch. Pred rokom sa fabrika presťahovala z priestorov v centre do novej výrobnej haly v priemyselnej časti Matejovce, na výstavbu ktorej získalo vedenie milión eur dotáciu z eurofondov. Celkové náklady na projekt dosiahli približne 6,2 milióna eur.

Konzervátorská spoločnosť Tatrakon vznikla pod Tatrami v roku 1994 a zamestnáva v priemere 100 až 150 zamestnancov. Jej portfólio tvorí 120 druhov výrobkov. Ide o subjekt hospodárskej mobilizácie a pre rezort pôdohospodárstva je podľa ministra Samuela Vlčana (nominant OĽANO) veľmi dôležitý. "Je to posledná veľká priemyselná fabrika na výrobu mäsových konzerv, z hľadiska potravinovej bezpečnosti je to pre nás kľúčové. Veľmi nám pomohli aj pri obstarávaní zásob pre slovenských obyvateľov a pri potravinovej pomoci pre Ukrajinu," dodal minister.