Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Na cesty zrejme pustia aj staršie taxíky, zmenia sa podmienky

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ministerstvo nezačalo s rokovaniami s taxikármi až po proteste v Bratislave.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Na cesty by mohli pustiť aj staršie taxíky alebo tie s vyšším počtom najazdených kilometrov, ako dnes káže zákon.

Na tom, že sa zmenia podmienky pre vozidlá taxislužieb, sa v utorok (9.4.) dohodlo ministerstvo dopravy na stretnutí so zástupcami taxislužieb. Koncom marca totiž taxikári protestovali proti novému cestnému zákonu, ktorý platí od marca minulého roka. Tvrdili, že ich obmedzuje.

"Prediskutovali sa všetky alternatívy a načrtli sme možné riešenie aktuálnych problémov schodné pre obidve strany," uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák. "Zástupcovia rezortu dopravy sa s taxikármi dohodli, že prehodnotíme ustanovenia týkajúce sa veku vozidiel a najazdeného počtu kilometrov," dodal. Konkrétne riešenie podľa neho ukážu až ďalšie rokovania, ktorých výsledok zapracuje ministerstvo do novely zákona o cestnej doprave.

Aj proti spomínaným ustanoveniam v zákone vyšli na bratislavské cesty 25. marca stovky vozidiel so žltými značkami TAXI. Taxikári, ktorí doteraz fungovali podľa živnostenského zákona, si totiž musia do konca roka svoje licencie obnoviť.

Galéria: Protest taxikárov 25. marca




Podľa platnej legislatívy však nesmie byť taxík starší viac ako päť rokov alebo mať najazdených viac ako je stanovený počet kilometrov. "Pre vozidlá s benzínovým motorom alebo hybridným pohonom je to 100.000 km a pre vozidlá s naftovým motorom je to najviac 150.000 km," vysvetľuje hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

"To je absolútny nezmysel. Každý rok musíme predsa chodiť na technickú kontrolu. Teraz auto, ktoré má 5,5 roka a viac najazdených kilometrov už nebude môcť jazdiť? Veď to neexistuje nikde na svete," sťažuje sa predseda Únie taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl. Hovorca rezortu oponuje a tvrdí, že priemerný vek taxíkov v Európskej únii je približne päť rokov. 

Ministerstvo nezačalo s rokovaniami s taxikármi až po proteste v Bratislave. Kóňa tvrdí, že rokovali už predtým.