Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ťažba čierneho uhlia v Nemecku sa skončí na sklonku decembra

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Šachta Ibbenbüren má teraz 800 zamestnancov. Do Silvestra sa ich počet zníži o 200. V nasledujúcich mesiacoch sa bude konzervovať celé banské dielo.

Ibbenbüren 28. augusta (TASR) - Skončenie ťažby čierneho uhlia v Nemecku sa zase o krok priblížilo. Na šachte Ibbenbüren v Severnom Porýní-Vestfálsku sa jeho ťažba zastavila v polovici augusta. Hovorca banského uhoľného koncernu RAG v utorok v Essene uviedol, že sa už nikdy neobnoví. Čierne uhlie sa teraz ťaží len na šachte Prosper-Haniel v Bottrope. Avšak dni dobývania uhlia v nej sú spočítané. Posledné tony paliva sa dostanú na povrch ešte pred koncom tohto roka.

Šachta Ibbenbüren má teraz 800 zamestnancov. Do Silvestra sa ich počet zníži o 200. V nasledujúcich mesiacoch sa bude konzervovať celé banské dielo.

Oficiálne skončenie ťažby čierneho uhlia v Nemecku je naplánované na 21. decembra. Uskutoční sa v Bottrope.

V roku 1950 mala baňa v Ibbenbürene takmer 12.000 zamestnancov. Ročne vyťažili milión ton uhlia. Posledná pracovná zmena v bani bola 17. augusta. Vzhľadom na to, že išlo o „silno emocionálnu záležitosť“, zastavenie ťažby sa uskutočnilo takmer v tichosti.

V Nemecku sa bude ťažiť len hnedé uhlie, vhodné na spaľovanie v tepelných elektrárňach. Jeho veľké povrchové bane sú najmä na východe spolkovej republiky.