Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ťažba plynu v Rusku klesla asi o 10%,export ropy sa darí presmerovávať

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Výraznejší pokles ťažby plynu zaznamenalo Rusko v prvom mesiaci roka, keď produkcia klesla medziročne o 9,7 %. Vo februári sa tempo poklesu zmiernilo na 8,7 %.

Moskva 28. marca (TASR) - Produkcia zemného plynu v Rusku klesla v prvých dvoch mesiacoch tohto roka medziročne takmer o desatinu. S ďalším poklesom produkcie, okrem plynu aj ropy, sa počíta v tomto roku, Moskva však zároveň dala najavo, že sa jej podarilo presmerovať všetku ropu zasiahnutú západnými sankciami na trhy "priateľských krajín". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Produkcia plynu v Rusku klesla v januári a vo februári medziročne o 9,5 % na 119,4 miliardy kubických metrov (m3), uviedol Reuters, ktorý citoval ruský denník Vedomosti. Ťažba tak pokračuje v poklese po tom, ako vlani klesla takmer o 12 %. Dôvodom sú sankcie západných štátov po útoku Ruska na Ukrajinu a úsilie Európy rýchlejšie diverzifikovať svoje energetické zdroje s cieľom ukončiť závislosť od dovozu z Ruska.

Výraznejší pokles ťažby plynu zaznamenalo Rusko v prvom mesiaci roka, keď produkcia klesla medziročne o 9,7 %. Vo februári sa tempo poklesu zmiernilo na 8,7 %.

Ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov zároveň na ekonomickom fóre v Moskve informoval, že s poklesom produkcie plynu, ako aj ropy počíta Rusko aj tento rok. Šéf spoločnosti Gazprom Nefť Alexander Djukov na rovnakom podujatí dodal, že rok 2023 bude ešte zložitejší než 2022, pričom tlak sankcií bude rásť.

Na druhej strane Šulginov povedal, že Rusku "sa podarilo presmerovať všetku ropu zasiahnutú sankciami západných štátov na trhy priateľských krajín". Západné štáty zaviedli voči Rusku po jeho invázii na Ukrajinu vo februári 2022 rozsiahle sankcie, z ktorých časť zasiahla energetický sektor. Ich súčasťou je napríklad zákaz dovozu ruskej ropy tankermi.

Podľa Šulginova si však Rusko poradilo. "Dnes môžem povedať, že sme zvládli presmerovať celý objem exportu spadajúceho pod embargo. K žiadnemu poklesu vývozu nedošlo," vyhlásil minister. Dodal, že Rusko postupne presmerovávalo ropu a ropné výrobky určené pre európske trhy na trhy Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky a Blízkeho východu.

Najväčším dovozcom ruskej ropy Urals v tomto mesiaci je India. Dodávky do tejto krajiny by mali v marci dosiahnuť viac než 50 % z celkového vývozu ropy Urals tankermi. Druhé miesto by mala obsadiť Čína.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak uviedol, že vlani sa dodávky ruskej ropy do Indie zvýšili 22-násobne, konkrétny objem dodávok však nešpecifikoval. Zároveň dodal, že ruský energetický sektor je stabilný napriek výzvam, ktoré pre odvetvie predstavujú západné sankcie.