Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ťažba ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na základe rozhodnutia z novembra sa ťažobné ciele aliancie OPEC+ mali znížiť o 2 milióny barelov denne, z čoho asi 1,27 milióna barelov denne malo pripadnúť na 10 členov OPEC.

Londýn 4. januára (TASR) - Ťažba ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v decembri vzrástla, napriek dohode širšej aliancie OPEC+ o znížení ťažby na podporu cien komodity. Ukázal to najnovší prieskum. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa prieskumu OPEC minulý mesiac dodal na trhy 29 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, čo bolo o 120.000 barelov denne viac ako v novembri. V septembri bola produkcia OPEC najvyššia od roku 2020.

Decembrový rast bol spôsobený obnovou ťažby v Nigérii, ktorá už mesiace bojuje s krádežami ropy a neistotou.

Aliancia OPEC+, ktorú okrem ropného kartelu tvorí ďalších 10 veľkých producentov na čele s Ruskom, zvyšovala svoju produkciu väčšinu roka 2022, keďže sa dopyt zotavoval. V novembri, keď ceny ropy klesli, sa skupina dohodla na znížení ťažobných limitov, najväčšom od prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020.

Na základe rozhodnutia z novembra sa ťažobné ciele aliancie OPEC+ mali znížiť o 2 milióny barelov denne, z čoho asi 1,27 milióna barelov denne malo pripadnúť na 10 členov OPEC. Rovnaký cieľ platil aj v decembri.

Po oživení nigérijskej produkcie v decembri sa plnenie dohody podľa prieskumu mierne oslabilo. Ropný kartel však pomerne tesne dodržal svoje produkčné ciele v rámci dohody OPEC+. Saudská Arábia pritom mierne obmedzila produkciu, rovnako ako Irak. V Kuvajte a Spojených arabských emirátoch došlo len k malej alebo žiadnej zmene.